Serier

Restaurationsbranchen: Vi har brug for at få dækket differencen på faste omkostninger

Brancheorganisationen Danmarks Restauranter & Caféer efterspørger anstændige forhold overfor de virksomheder, som bærer den største byrde under nedlukningen

Corona rammer verden
Formanden for brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer efterspørger samfundssind fra regeringens side af. Foto: Christian Lykking

Onsdag formiddag meldte regeringen ud, at restaurationsbranchen ikke er blandt de udvalgte, der får lov til at åbne op på mandag. I branchen er man ikke overrasket, men efterspørger anstændige forhold og samfundssind fra regeringens side af.

Restaurationsbranchen opfordrer på det kraftigste til, at regeringen snart kommer med en klar udmelding, så de erhvervsdrivende har noget at sigte efter.

»Når det kan lade sig gøre i England, hvor de har været hårdere ramt, burde det også kunne lade sig gøre her. Vi har brug for at kunne se henimod en dato, så vi kan få søgt kompensation, og så vi har likviditet til at gøre os klar til at åbne igen,« siger Jacob Niebuhr, som er restauratør og formand for brancheorganisationen Danmarks Restauranter & Caféer.

Brancheorganisationen appellerer til en politisk beslutning om, at de virksomheder, der har været ramt længst tid kan få dækket differencen på deres faste omkostninger. Den nuværende lønkompensationsordning er brugbar, hvis der var tale om en kortere periode, men ikke som nu, hvor der skal søges kompensation af flere omgange.

»Lige nu låner vi penge i moms og A-skat til at dække differencen på lønkompensationen. Vi låner derfor penge af staten til at betale løn til vores medarbejdere. De penge har vi et års tid til at tjene og betale tilbage igen. Det er en urealistisk horisont. Lige nu har vi en egenbetaling på 20 pct. hver måned. Det er ikke retfærdigt, at de virksomheder, der er tvangslukkede, står med så stor en regning for hele samfundets skyld,« siger Niebuhr.

Anstændige forhold, solidaritet og samfundssind overfor de virksomheder, som bærer den største byrde under nedlukningen, er det, der skal til, for at restaurationsbranchen kan overleve på længere sigt, mener Niebuhr.

»Det burde være i alles interesse, at flest muligt overlever. Derfor skal der længere perspektiv på den gæld, som branchen har været tvunget til at opbygge. Vi har vist samfundssind ved ikke at fyre vores medarbejdere, nu forventer vi at regeringen gør det samme,« siger Niebuhr.

BRANCHENYT
Læs også