Serier
BREAKING

Efter nye afsløringer: Bredt politisk flertal kræver styrket indsats mod økonomisk kriminalitet

Skatteminister Morten Bødskov og justitsminister Nick Hækkerup bliver kaldt i samråd efter afsløringer af, hvordan en direktør for et firma involveret i moms- og skattesvig i millionklassen i årevis fortsatte som direktør i andre virksomheder. De er i dag konkurs og har efterladt moms- og skattegæld på op i mod 100 mio. kr.

Svindelmaskinen
Skatteordførere fra  Dansk Folkeparti, Venstre, Radikale, Enhedslisten og SF kræver stramning af indsatsen mod moms- og skattesvindlere. Illustration: Anders Thykier

Et bredt politisk flertal kræver indsatsen strammet alvorligt op mod aktører involveret i formodet moms- og skattesvindel, så de ikke igen kan tilføje statskassen nye milliontab.

»Som det er nu, er maskerne så store i kontrolnettene, at svindlerne tilsyneladende uden problemer kan svømme igennem. Det skal vi have stoppet. Og det er noget, som vi vil tage fat på. Det er ganske enkelt for dyrt at lade være,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Det sker, efter at Finans og Information i en kortlægning har afdækket, hvordan de samme metoder, personer og virksomheder går igen mellem komplekser med formodet moms- og skattesvindel og hvidvask.

»Det er rystende, hvor stort omfanget af det her er. Det er dybt uretfærdigt, og hvis der ikke bliver styr på det, mister folk tilliden til Skat - og det gør jeg sgu også selv. Det er så deprimerende læsning. Sammen med vores retsordfører, Karina Lorentzen, kalder jeg ministeren i samråd. Vi må kraftigt styrke indsatsen fra skattevæsenets side og give dem flere midler og muskler«, siger skatteordfører Carl Valentin fra SF.

Samme holdning deles af de radikale og Enhedlistens skatteordfører, der har indkaldt skatteminister Morten Bødskov og justitsminister Morten Bødskov i samråd.

»Denne optrævling tegner et billede af en skattekontrol og en politiindsats, der halter håbløst bagefter. Det virker jo nærmest, som om der er frit spil,« siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

I dag kan Finans og Information afdække, hvordan en bistandsklient i årevis kunne fungere som direktør i flere konkursramte firmaer, der ifølge myndigheder, ekspertvurderinger og en domstol har deltaget i formodet og erkendt moms- og skattesvindel og hvidvask.

Sagen kort
  • Afdækningen tager sit udspring i danmarkshistoriens mest omfattende sag om moms- og skattesvig, den såkaldte Operation Greed.
  • Her har omkring 900 selskaber ifølge anklagemyndigheden indgået i en formodet svindelkonstruktion og betalt fiktive regninger for millioner af kroner til 11 formodede svindelselskaber, der anklages for at have snydt statskassen for omkring 300 mio. kr. i moms og skat.
  • Sagen kører ved retten nu, men politiet har ifølge anklagemyndigheden ved Københavns Politi af ressourcehensyn valgt at fokusere på de selskaber, der udskrev de fiktive regninger frem for de flere hundrede, der betalte.
  • Nu viser det sig, at mindst 168 af disse selskaber fortsatte med at betale regninger og sende penge til andre formodet svigagtige selskaber.
  • Finans og Information har afdækket et nyt kompleks på 13 selskaber, der over en årrække frem til 2020 har opbygget en moms- og skattegæld i samme størrelsesorden som i Operation Greed-sagen.
  • Eksperter vurderer ud fra metoden og strukturerne, at der er tilsyneladende tale om afløsere til virksomhederne på anklagebænken i Operation Greed.

Finans og Information kalder bistandsklienten ved hans fornavn Jan, da han ikke er dømt for noget af det, der skete i de selskaber, hvor han var direktør.

Allerede i 2016 kom Jan på myndighedernes radar. Han havde været direktør i virksomheden IR Group, hvor der var foregået millionstor moms- og skattesvindel. Bagmanden havde tilstået og blev idømt fængselsstraf og udvisning af Danmark.

Men Jan var i årevis blot sigtet for sin rolle i sagen. Først i 2020 blev han tiltalt i sagen, som ventes for retten i maj 2021 – mere end fire år, efter at bagmanden tilstod ulovlighederne i firmaet.

I de år, der er gået, har Jan haft flere direktørjob i virksomheder, der er gået konkurs med milliongæld til det offentlige og mistænkt for at være involveret i formodet økonomisk kriminalitet. Bl.a. var han frem til 2019 direktør i et af de selskaber, der ifølge anklagemyndigheden betalte fiktive regninger som en del af danmarkshistoriens mest omfattende sag om moms- og skatteunddragelse, kaldet Operation Greed.

Han var også direktør i et nu konkursramt firma, som ifølge skattedokumenter i løbet af 2017-2018 oparbejdede en gæld på 80 mio. kr. til staten ved ikke at betale moms og skat. Dette selskab står centralt i et nyt kompleks af konkursramte virksomheder mistænkt for moms- og skattesvindel og hvidvask, som Finans og Information har kortlagt gennem det seneste år.

Jan hævder, at han blot var en stråmand, men ikke reelt styrede firmaerne, hvor han var direktør.

»Jeg anede ikke, hvad fanden det handlede om. Jeg havde jo ikke forstand på den slags overhovedet,« siger han.

Oplysningerne ryster politikerne. Rune Lund kalder eksemplet »ikke bare chokerende, men dybt deprimerende« og »komplet ubegribeligt«, og Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, kalder det »sindssygt« og udtaler bekymring for, at håndhævelsen på dette område er »næsten fraværende.«

»Hele sagen forværres af, at politi og skat ikke arbejder optimalt sammen. Silotænkning og manglende udveksling af informationer forsinker arbejdet,« siger Kathrine Olldag.

Bagmandspolitiets fungerende chef, Per Fiig, lægger vægt på, at der nu er rejst tiltale mod bistandsklienten for det, der skete i et af selskaberne tilbage i 2015 og 2016. Han siger samtidig:

»Vi vil gerne øge tempoet hele tiden, i hvor hurtigt vi kan opdage denne form for svindel.«

Det er kun få måneder siden, at et bredt flertal i Folketinget blev enig om et nyt politiforlig, der bl.a. med en national efterforskningsenhed skulle styrke efterforskningen af kompliceret kriminalitet, herunder den økonomiske. Men efter den nye afdækning mener både Venstre, Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at der er behov for mere.

Preben Bang Henriksen, formand for Folketingets Retsudvalg (V) mener, at sagskomplekset understreger, at økonomisk kriminelle har for let spil.

»Alt taler for en kraftig styrkelse af SØIK (bagmandspolitiet, red.),« siger Preben Bang Henriksen, hvis parti ganske usædvanligt stod uden for det seneste politiforlig.

Skatteminister Morten Bødskov understreger, at han er forhindret i at tale om den konkrete sag. Men ifølge skatteministeren viser sagen behovet for at få styrket kontrolindsatsen. Og ifølge ministeren er der flere ressourcer på vej.

»Vi kommer til at styrke indsatsen generelt på dette område. Det er et historisk løft af skattekontrollen, som vi er i gang med. Et usædvanlig vigtigt fokus på at få bedre fat om disse meget store netværk, som jo er en kæmpe udfordring for politiet, for erhvervsstyrelsen og for skattestyrelsen,« siger Morten Bødskov.

BRANCHENYT
Læs også