Erhverv

Butikkerne slår dørene op efter to måneders nedlukning

Efter at smitten blussede op i december, måtte butikkerne lukke. Mandag åbner de for kunder igen.

Mandag kan detailhandlen igen byde kunderne velkomne i butikkerne. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Denne morgen slår butikkerne igen dørene op for kunder, der skal have andet i kurven end dagligvarer.

På nær supermarkeder har en stor del af detailhandlen været lukket, siden smitten med coronavirus for alvor blussede op i midten af december og fyldte intensivafdelingerne med coronapatienter.

Ifølge Jens Birkeholm, der er administrerende direktør for brancheorganisationen Dansk Detail, har butikkerne helt styr på retningslinjerne og er klar til åbningen.

- Forventningen er, at det bliver en relativt afdæmpet affære, siger han.

Det er dog ikke alle landets butikker, der får lov til at genåbne mandag morgen.

Butikker, der ligger i storcentre, venter stadig på det grønne lys fra regeringen og skal altså fortsat holde lukket.

FAKTA: Butikker åbner landet over

Bliv klogere på, hvad der åbner op hvor:

* Butikkerne kan åbne igen i hele landet. Det gælder dog ikke butikker i butikscentre og butikker, der er større end 5000 kvadratmeter.

* De store butikker kan dog ifølge aftalen åbner for et ”meget begrænset antal gæster mod tidsbestilling”.

* For udendørs idræts- og foreningsaktiviteter bliver forsamlingsforbuddet lempet, så man nu må forsamle sig op til 25 personer i denne sammenhæng.

* Udendørs kulturinstitutioner som zoologiske haver får desuden lov til at åbne igen.

I Nordjylland og Vestjylland er der flere ting, der får lov at genåbne. Dem kan du læse om her:

* Ud over genåbnede butikker, idræt og udendørs kulturinstitutioner kan eleverne vende tilbage i skole i Nordjylland og Vestjylland. Det gælder eleverne i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser.

* Eleverne kan kun møde op på halv tid - hver anden uge, skriver fremgår det af aftalen mellem regeringen og støttepartierne.

* På ungdoms- og voksenuddannelserne vil der være et krav om at elever og lærere skal testes to gange om ugen.

På Bornholm kan forældre ligesom i Nord- og Vestjylland sende deres børn og unge i skole igen, men endnu flere ting får her lov til at åbne. Her kan du læse, hvad der gælder for Bornholm:

* Alle elever og skolebørn kan komme i skole igen. Der er samme testkrav for ungdoms- og voksenuddannelser som i Nord- og Vestjylland.

* Liberale erhverv som tatovører, frisører og massageklinikker kan ligeledes få lov til at åbne på Bornholm.

* Den yderligere genåbning på Bornholm sker i forbindelse med, at der bliver indført en regel om, at alle over 15 år kun kan rejse til og fra Bornholm med en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.

De tiltag, der ikke lempes den 1. marts, er blevet forlænget frem til 5. april.

Kilde: Justitsministeriet.

Og for de helt store butikker på mere end 5000 kvadratmeter er det også begrænset, hvor meget der må åbnes.

Ifølge Justitsministeriet må butikkerne på mere end 5000 kvadratmeter åbne for et ”meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling”. Hvad der konkret menes med tidsbestilling er fortsat uklart.

Desuden kan amatørfodbolden gå i gang igen, når op til 25 personer må indtage grønsværen. Der var før et forsamlingsforbud på mere end fem personer for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter.

Foruden de landsdækkende lempelser af restriktionerne, har regeringen og Folketingets partier vurderet, at man kan åbne yderligere op visse steder i Danmark.

Især på Bornholm bliver genåbningen større end resten af landet. Til gengæld skal man kunne fremvise en negativ coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel, når man rejser til og fra øen.

Men på solskinsøen bliver der da også åbnet for al fysisk undervisning igen. På alle uddannelser undtagen grundskolen vil der dog være et krav om, at man skal testes mindst to gange om ugen for at blive lukket ind.

På ungdomsuddannelser vil der blive åbnet testcentre på selve institutionerne eller i nærheden, fremgår det af regeringens aftale med Folketingets partier.

På Bornholm åbner liberale erhverv desuden igen. Det er for eksempel frisører, tatovører og massageklinikker.

Også Nordjylland og Vestjylland får lov at sende eleverne tilbage i skolerne og på uddannelserne. Det bliver dog kun på halv tid - hver anden uge står der i genåbningsaftalen - og under forudsætning af to ugentlige test.

Også efterskoler får lov at åbne igen i de to områder.

BRANCHENYT
Læs også