Erhverv

Bitcoin kan blive fremtidens valuta, vurderer Citi

En ny rapport anser det for muligt, at bitcoin i fremtiden kan udvikle sig til en mainstream valuta.

En ny rapport fra Citi siger, at bitcoin kan komme til at spille en stor rolle i fremtiden. Foto: Benoit Tessier/Reuters

Verdens mest populære kryptovaluta kan være på vej mod et vendepunkt. Det vurderer den amerikanske investeringsbank Citi i en nylig rapport, som er blevet til i den afdeling, der hedder Global Perspectives & Solutions.

Bitcoin, hvis kurs nåede hidtil usete højder i februar, »kan i fremtiden blive den foretrukne valuta i international handel eller forestå en spekulativ implosion,« står der i Citis rapport.

»Bitcoins fremtid er stadig usikker, men udviklinger i den nære fremtid vil sandsynligvis være afgørende, da valutaen balancerer på en knivsæg mellem mainstream-udbredelse og spekulativ implosion.«

Global Perspectives & Solutions har til formål at identificere og vurdere fremtidens finansielle trends til fordel for Citis kunder. Afdelingen skrev allerede i 2014 om bitcoin, men da var tonen en kende anderledes, og analytikerne knap så forhåbningsfulde på kryptovalutaens vegne: »et wannabe-aktiv,« lød dommen dengang.

I dag har piben fået en anden lyd. Faktisk har Citis eksperter ændret deres syn på bitcoin i den grad, at der bliver spekuleret i, om bitcoin-netværket grundet dets decentraliserede design og uafhængighed kan blive så mainstream, at det faciliterer handel verden over.

Den over 100-sider lange rapport belyser imidlertid også en række problemer, eller udfordringer, som skal løses, hvis bitcoin skal nå så langt.

En af udfordringerne for bitcoin er ifølge Citi, at forsikringsbranchen stadig halter voldsomt bagefter på kryptofronten. En anden, at kryptobørser har et notorisk problem med hackere. Den bedst kendte skandale fandt sted i 2011, da hackere stjal 792.500 bitcoins fra platformen Mt. Gox og sendte kursen mod afgrunden.

»Måden, hastigheden og evnen hvormed Bitcoin og altcoin-økosystemet imødekommer sådanne bekymringer kan være afgørende for, hvorvidt bitcoin når sit potentiale,« skriver Citi.

Til gengæld er potentialet enormt, hvis det lykkes.

»Kryptovaluta-overførsler sker hurtigere og mere smertefrit end traditionelle valutabetalinger. Overførslen registreres øjeblikkeligt, og det tager typisk kun et par minutter faktisk at flytte midlerne til en langt lavere pris. Designet gør det svært for regeringer at beskatte eller lægge afgifter på sådanne overførsler,« fremgår det af Citis rapport.

Bitcoin-kursen er det seneste døgn steget omtrent 5 pct. efter en uge, hvor det så ud som om, at trenden var nedadgående.

BRANCHENYT
Læs også