Serier

Tvangslukket Esbjerg-storcenter tager affære: Omgår coronaregler ved at åbne bagdørene

En utålmodig chef for Esbjerg Storcenter har ikke tænkt sig at se passivt til, mens gågadebutikkerne åbner dørene for kunderne.

Corona rammer verden
Storcentre må endnu ikke åbne dørene for kunderne. Her ses Broen Shoppingcenter i Esbjerg, der ligger øde hen. Arkivfoto: Christer Holte

Da butikkerne kunne åbne op for deres coronalukkede døre mandag, måtte storcentrene ikke være med.

Men at storcentre fortsat er omfattet af nedlukningen stopper ikke Verner Thomsen, der er centerchef for Esbjerg Storcenter.

Han gør klar til at flytte en række coronalukkede butikker i tomme yderlokaler og åbne dem via bagdøren ud til parkeringspladsen, skriver JydskeVestkysten. For så længe de har egen indgang, strider det ikke mod regeringens regler, og det har 12 af lokalerne.

»Vi forstår ikke, hvorfor vores sko- og tøjbutikker skal behandles anderledes end butikkerne på gågaden, og vi synes, det er uretfærdigt, så når vi nu har mulighed for at gøre noget, så synes vi også, at det er på tide,« siger Verner Thomsen til avisen.

GENÅBNINGSREGLER
Aftaletekst mellem regeringen, SF, Enhedslisten og de radikale om genåbning:
  • Udvalgsvarebutikker under 5.000 m2 (dog undtaget udvalgsvarebutikker i storcentre) genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Det betyder, at hver kunde skal have 20 kvm til rådighed.
  • Udvalgsvarebutikker på 5000 m2 eller derover kan holde åbent for et meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling. Kunder i disse butikker skal have 250 kvm til rådighed.
  • Kilde: Virksomhedsguiden.

Ifølge JydskeVestkysten er Esbjerg Storcenter den seneste i rækken, der benytter sig af finten - også Sædding Centret har åbnet bagdørene.

Mandag måtte butikker under 2.000 kvm lukke op til 200 kunder ind ad gangen. For butikker på 4.999 kvm, må der være op til 250 kunder samtidig, mens butikker over 5.000 kvm skal reservere 250 kvm pr. kunde.

En butik på 7.500 kvm kan altså kun rumme op til 30 kunder, og kunderne bliver kun lukket ind, hvis de har bestilt tid på forhånd. Der er nemlig også krav i genåbningen om tidsbestilling for butikker over 5.000 kvm.

Ræsonnementet bag forskellen på kravene er, at jo større butikkerne er, desto større risiko for smittespredning. Det skyldes, at større butikker minder om indendørs handelsstrøg, hvor man som kunde opholder sig længere og stimler sammen i mindre områder, lyder er regeringens argument.

BRANCHENYT
Læs også