Erhverv

Mangel på computerchips lukker fabrikker

Mangel på computerchips udløser milliardtab og fabrikslukninger i bilindustrien. Vinterstormen i Texas har gjort situationen endnu værre.

Mangen på komponenter har nu tvunget General Motors til at lukke fire bilfabrikker.
AP Foto: Paul Sancya

En global mangel på computerchips tvinger bilindustrien til at geare ned og lukke fabrikker.

De svigtende leverancer af computerchips, der styrer en lang række funktioner i moderne biler, har stået på gennem flere måneder. Manglen på de uundværlige komponenter har i dag fået sværvægteren General Motors (GM) til at lukke en bilfabrik i Brasilien og samtidig forlænge lukningen af tre fabrikker i USA.

Ifølge Reuters vurderer GM, at manglen på computerchips vil reducere selskabets indtjening med mere end 12 mia. kr. i år. Forhåbningen er, at leverancerne vil blive normaliseret, så fabrikkerne kan genåbne i løbet af andet halvår.

Manglen på computerchips skyldes blandt andet, at salget af forbrugerelektronik – som indeholder de samme komponenter – er steget eksplosivt under coronakrisen, hvor en stor del af klodens befolkning har forsøgt at fordrive tiden med tv, computerspil etc.

På yderligere to af GM’s fabrikker fortsætter produktionen, men bilerne bygges ikke helt færdig.

Stort set alle andre aktører i bilindustrien er også ramt af manglen på komponenter.

Ford har advaret om, at manglen på computerchips kan reducere selskabets produktion med helt op til 20 pct. i første kvartal og reducere indtjeningen med 15 mia. kr. Tidligere har også store bilkoncerner som Toyota, Mazda, Nissan, Volkswagen og Subaru meddelt, at produktionen i år reduceres som følge af mangel på de computerchips

Ifølge Reuters har Toyota og Hyundai dog afbødet konsekvenserne ved i god tid at opbygge lagre af computerchips.

Den voldsomme og usædvanlige vinterstorm i Texas har medført, at flere fabrikker, som producerer computerchips, har været lukket i perioder, hvilket ventes at forværre og forlænge manglen.

Læs også