Serier

Årsopgørelsen på trapperne: I år skal man selv huske kørselsfradraget

For pendlerne er der i år ekstra god grund til at tjekke årsopgørelsen omhyggeligt. Sædvanligvis er befordringsfradraget fortrykt, men i år skal man selv beregne og angive fradraget.

Corona rammer verden
I år skal pendlerne selv beregne deres befordringsfradrag. Den sædvanlige automatiske beregning har været umuligt på grund af de mange corona-hjemsendelser.
Foto: Finn Frandsen

Årsopgørelserne for 2020 er snart klar, og i år risikerer især pendlerne et skattesmæk, hvis de ikke er særligt opmærksomme.

Forklaringen er, at skattemyndighederne i år har valgt, at befordringsfradraget ikke er fortrykt på årsopgørelsen.

Det skyldes, at mange lønmodtagere har arbejdet hjemmefra i dele af året, hvilket gør det umuligt for skattemyndighederne at udføre den sædvanlige automatiske beregning af fradraget.

Derfor er det vigtigt, at den enkelte borger selv husker at beregne sit fradrag og anføre det på årsopgørelsen. Det skriver bilejernes interesseorganisation FDM, som har talt med Karoline Klaksvig, underdirektør i Skattestyrelsen, om håndteringen af befordringsfradraget i det usædvanlige coronaår.

Karoline Klaksvig oplyser til FDM, at skattemyndighederne i år »gør mere ud af kontrollen, da mange har været hjemsendt. Samtidig øger vi vejledningen, så der ikke er nogen, der går glip af fradrag, de er berettiget til.«

Som altid kan der kun beregnes transportfradrag for de dage, man har mødt fysisk op på arbejde. I 2020 udgør den faktor en større joker end normalt pga. de periodevise hjemsendelser. Ifølge FDM vil den skærpede kontrol især være rettet mod brancher, hvor det er muligt at arbejde hjemme.

Omkring 1,2 mio. danskere gør årligt brug af kørselsfradraget, som sammen med rentefradraget topper listen over de mest benyttede fradrag. I 2019 gjorde 22 pct. af alle skattepligtige danskere brug af fradraget, og samlet trak pendlerne knap 21 mia. kr. fra i skat.

Årsopgørelserne vil officielt være tilgængelige fra mandag 15. marts. Tidligere år har det været muligt at se opgørelser en eller to dage før.

Læs også
Top job