Erhverv

Amerikansk kongetal med stor positiv overraskelse: 379.000 flere i arbejde i februar

I februar blev der skabt langt flere jobs i USA end i januar, hvor tallet landede på 49.000.

Der blev skabt flere nye job i USA i februar end i janaur, viser den seneste jobrapport fra USA - også kaldet kongetallet. Foto: Frank Franklin II

Jobskabelsen i USA leverede en kæmpe overraskelse i februar. Langt flere end ventet fik et arbejde igen, og tallet ligger milevidt fra det mere pauvre i januar.

Det viser den amerikanske jobrapport, der er blevet offentliggjort fredag af Bureau of Labor Statistics.

Det fremgår, at der i løbet af februar blev skabt 379.000 flere jobs. Forventningerne, indsamlet blandt økonomer af Reuters og Dow Jones, viste et ret stort spænd på mellem 182.000 og 210.000 nye jobs. Ritzaus estimat lå på 198.000.

»Tallene viser, at beskæftigelsen uden for landbruget i USA steg med 379.000 personer i februar. Dertil er jobvæksten i januar blevet opjusteret fra 49.000 til 116.000 personer. Det må siges, at være en rigtig rar overraskelse efter en ellers hård og dyster vinter for amerikansk økonomi,« lyder en kommentar til tallene fra Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han mener, at tallene viser, at det amerikanske arbejdsmarked så småt er ved at vriste sig fri af corona-epidemien.

»Set med danske briller, så skal vi håbe på, at den helt store finanspolitiske hjælpepakke bliver vedtaget. En stor hjælpepakke vil fremskynde genopretningen i den amerikanske økonomi og dermed understøtte de danske eksportvirksomheders afsætningsmuligheder. USA er blevet vores største eksportmarked og vi afsatte alene sidste år varer og tjeneste for hele 162 mia. kr.,« siger Tore Stramer

Det amerikanske jobmarked led et tilbageslag i december, men de senest opjusterede tal for januar og i dag tallene fra februar giver grund til mere optimisme for både USA og verdensøkonomien.

»Der er i dag også offentliggjort tal for arbejdsløsheden, som i februar faldt marginalt til 6,2 pct. mod januars 6,3 pct. Arbejdsløsheden toppede i april med 14,7 pct., og efter et kraftigt fald har arbejdsløshedsprocenten ligget mellem 6 pct. og 7 pct. i fem måneder i streg nu,« skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank..

Selv om der stadig er lang vej til en fuld genopretning af det amerikanske arbejdsmarked, så er der tale om en voldsom stigning i nye jobs i sidste måned.

»Der er fuld fart på svingdøren på det amerikanske arbejdsmarked. Og den svinger nu den rigtige vej. Der bliver heldigvis underskrevet flere ansættelseskontrakter end fyresedler. Det er en utrolig god jobrapport, der viser, at beskæftigelsen stiger på trods af, at der uge efter uge stadig er utroligt mange nye ledige,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

For at sætte det lidt i relief, så var beskæftigelsen i februar stadig 9.475.000 personer lavere end for et år siden.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd hæfter man sig ved det positive tal for jobskabelsen, men frygter for langtidsvirkningerne for mange almindelige lønmodtagere i USA.

»Den relativt langsomme genopretning i USA betyder, at mange ledige amerikanere er blevet langtidsledige. Fire ud af ti ledige amerikanere er langtidsledige. Dermed er andelen af langtidsledige mere end fordoblet under krisen. Joe Biden skal ikke kun give jobskabelsen et boost. Han skal også investere mere i opkvalificering og efteruddannelse, så de amerikanske lønmodtagere bliver bedre klædt på til fremtidens arbejdsmarked og ikke marginaliseres,« siger Erik Bjørsted , der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Læs også