Erhverv

Coronaramte virksomheder ville sagsøge staten: Nu er planerne droppet

Omkring 40 coronaramte virksomheder overvejede sidste år et gruppesøgsmål mod staten gennem brancheorganisationen SMVdanmark. Nu er idéen skrottet.

SMVdanmark har droppet planerne om et gruppesøgsmål på vegne af omkring 40 virksomheder mod staten. Årsagen til søgsmålet var den epidemiloven, som Folketinget vedtog i marts sidste år. Arkivfoto: Jens Dresling.

Lige under et halvt hundrede danske virksomheder var sidste år klar til at sagsøge staten i et forsøg på at få erstatning oven på nedlukningen af Danmark i foråret 2020.

Men nu er planerne om et gruppesøgsmål droppet.

Det fortæller Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der er interesseorganisation for landets små og mellemstore virksomheder.

»Efter vi har fået input fra Advokatrådet og andre juridiske kapaciteter, så er vores konklusion, at muligheden for at vinde en sag over staten er lille. Vi har derfor skrinlagt den vinkel,« siger han.

SMVdanmark luftede i juni sidste år muligheden for et gruppesøgsmål mod staten og opfordrede interesserede virksomheder til at henvende sig.

Årsagen var forårets nedlukning af Danmark på grund af coronapandemien og den efterfølgende nye epidemilov, som Folketinget vedtog den 12. marts 2020.

Ifølge SMVdanmark fratog den nye epidemilov virksomhedernes ret til at få erstatning for tab påført af politiske tiltag, der skal forhindre smitte. Men det flugtede ikke med grundloven, der giver mulighed for erstatning ved ekspropriation, lød vurderingen fra SMVdanmark.

Derfor opfordrede erhvervsorganisationen virksomheder, der var interesserede i et gruppesøgsmål, til at melde sig under fanerne, hvilket omkring 40 gjorde.

Men i løbet af efteråret stod det klart for SMVdanmark, at et juridisk slagsmål med staten sandsynligvis var tabt på forhånd.

»Det efterlader os stadig med en følelse af, at vi er voldsomt frustrerede på vores medlemmers vegne,« siger Jakob Brandt.

Selv om der fra politisk side er indført milliardstore hjælpepakker, der skal dække virksomhedernes tab og lønudgifter til hjemsendte ansatte, efterlader det fortsat mange virksomheder med store økonomiske tab på grund af nedlukningerne, fordi hjælpepakkerne ikke dækker udgifterne fuldt ud.

Ifølge de seneste tal fra Erhvervsministeriet er der udbetalt 30,4 mia. kr. i kompensation til virksomheder og lønmodtagere i Danmark siden marts sidste år.

»Man har fra politisk side gjort rigtigt meget og betalt rigtig mange penge til virksomhederne. Men man har ikke betalt det hele. Gabet mellem det, der bliver udbetalt, og hvad virksomhederne kunne have tjent, vokser dag for dag,« siger Jakob Brandt.

Derfor foreslår SMVdanmark bl.a., at der indføres et såkaldt corona-regnskab, når pandemien er overstået.

»Virksomhederne skal have mulighed for at fremlægge tab og udgifter og sammenholde det med det beløb, de har fået i kompensation. Så kan man slå to streger under, om det har været den rigtige og rette støtte,« siger Jakob Brandt.

BRANCHENYT
Læs også