Serier

Melding fra supermarkeder og butikker: Salget af håndsprit til danskerne dykker

Efter høj fart i salget af håndsprit gennem 2020 og corona-året, er salget faldet hastigt de seneste måneder. Det melder flere dagligvarekæder og en producent.

Corona rammer verden
Omkring marts, da covid-19 ramte Danmark, var der tryk på salget af håndsprit til danskerne og mange butikker måtte i perioder melde udsolgt. Siden er den afsætning fladet ud. Arkivfoto: Gregers Tycho.

Mens salget af håndsprit til danskerne skød i vejret hos dagligvarebutikkerne gennem 2020, går det nu den anden vej. Flere kæder og en af de større producenter mærker et markant fald i afsætningen de seneste par måneder.

Håndsprit blev en eftertragtet vare på butikshylderne fra marts i fjor, da corona-pandemien ramte Danmark. Og hurtigt kom der gang i produktionen - også hos selskaber som normalt ikke fremstiller håndsprit. Gennem resten af 2020 har salget ligget markant højere end normalt. Men siden årsskiftet og under den aktuelle nedlukning er der sket en ændring.

»Vi kan konstatere et faldende salg af håndsprit i begyndelsen af året. I forhold til andet halvår 2020, som vi kan sammenligne med, var salget i januar 36 pct. mindre, mens det i februar faldt med 67 pct.,« siger kommunikationschef Kasper Reggelsen i Salling Group med dagligvarekæderne Netto, Føtex og Bilka.

Salling Group
  • Driver butikskæderne Netto, Bilka og Føtex samt to Salling-stormagasiner.
  • Har ca. 1.400 butikker i Danmark, Tyskland og Polen.
  • Dertil kommer blandt andet en række onlineshop – herunder Wupti, Skagenfood, burgerrestauranter i kæden Carl’s Jr., Starbucks-kaffebarer og Fætter BR-legetøjs-butikker.
  • Koncernen er fuldt ejet af Salling Fondene, efter at A. P. Møller-Mærsk tidligere var med i ejerkredsen.

Samme melding lyder hos Matas, der på linje med dagligvarebutikkerne har haft åbent under hele nedlukningen af den øvrige detailhandel.

»Vi kan tydeligt se, at danskerne er begyndt at købe mindre håndsprit. For et år siden eksploderede salget og alle skulle have en flaske i bilen, en i tasken, en på toilettet og en fin til gæsterne i gangen. Men herefter er det gået nedad, og salget i det nye år er nærmest gået i stå,« siger kommunikationschef Klaus Fridorf hos Matas med 263 danske butikker.

Hos Coop Danmark - med kæderne SuperBrugsen, Irma, Fakta, Kvickly og DagliBrugsen viser tallene for salg af håndsprit også et fald siden julen 2020.

»I forhold til sommeren 2020 ligger salget af håndsprit nu på det halve, og sammenlignet med december er det 30 pct. lavere. Til gengæld ligger det på et stabilt niveau i vores butikker de seneste par måneder,« fastslår kommunikationschef Lars Aarup, Coop.

Selskabet Nordic Sense i Silkeborg fremstiller produkter til personlig pleje – bl.a. hånddesinfektion til sundhedssektoren, apoteker og detailhandel. Virksomheden har gennem 2020 kørt i treholdsskift for at følge med efterspørgslen. Natholdet er dog nu skåret fra, da afsætningen er dykket markant den seneste tid. Det bekræfter adm. direktør Poul Mark over for Finans.

Fra dagligvarehandlen lyder meldingen, at forbruget i butikkerne af håndsprit til kunder og personale ligger konstant. Dykket skal findes i salget af de produkter, som forbrugerne køber og tager med hjem.

I branchen lyder en af flere forklaringer, at mange forbrugere gennem 2020 måske har fået købt stort ind af netop håndsprit til hjemmebrug.

Matas
  • Matas blev grundlagt i 1949 som en frivillig kæde.
  • Der er 264 Matas-butikker i Danmark og Grønland. Med i koncernen er også bl.a. onlineselskabet Firtal.
  • Virksomheden har ca. 2.200 medarbejdere i Matas’ butikker og på hovedkontoret i Allerød.
  • Blev børsnoteret i juni 2013, da den daværende ejer CVC Capital Partners udbød aktier.

»Vores oplevelse er, at folk er blevet bedre til at spritte af, når de bevæger sig uden for hjemmet - og at de måske mere er gået over til den klassiske metode med vand og sæbe derhjemme. Samtidig har kombinationen af nedlukningen igen og den massive brug af mundbind nok fået mange til at skrue lidt ned for håndspritten. Også selvom det altså stadig er et af de mest effektive våben, som vi har på hylderne hos os,« siger Klaus Fridorf, Matas.

Finans har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvordan de tolker, at salget af håndsprit dykker trods covid-19 og nedlukning fortsat er en del af hverdagen. Meldingen fra styrelsens presseafdeling er, at der er travlhed, og derfor kan der ikke aktuelt gives en kommentar til det.

Læs også