Serier

DI: Dansk erhvervsliv har tabt op mod 220 mia. kr. i omsætning på et år med corona

De danske virksomheder har fået et hårdt slag af coronakrisen med nedgang i omsætning og tabt forventet vækst, lyder det fra erhvervsorganisationen DI på baggrund af en analyse.

Corona rammer verden

Dansk erhvervsliv har tabt op mod 220 mia. kr. i omsætning det første år med corona. Det er konklusionen i en ny analyse fra landets største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI).

»Det er et seriøst hul, der er blevet slået her,« siger underdirektør Morten Granzau Nielsen, DI.

DI når på baggrund af tal fra Danmarks Statistik frem til, at de danske virksomheder tabte 127 mia. kr. i de første 11 måneder af coronakrisen i forhold til det gennemsnitlige omsætningsniveau det sidste halve år op til nedlukningen i marts 2020.

I forhold til finanskrisen har det ramt meget hårdt på meget kort tid.

Morten Granzau Nielsen, underdirektør DI

Dertil kommer et forventet yderligere omsætningstab i februar i år på 3 mia. kr. og en beregning på den forventede omsætningsvækst, hvis ikke corona havde ramt landet, på 90 mia. kr.

»I forhold til finanskrisen har det ramt meget hårdt på meget kort tid. Samtidig er det meget forskelligt, hvordan coronakrisen har ramt dansk erhvervsliv, og mens nogle brancher kommer forholdsvist fint igennem det første år med corona, er andre meget hårdt ramt,« siger Morten Granzau Nielsen.

Tallene viser, at det særligt er luftfartsindustrien, hotel- og restaurationsbranchen og oplevelsesindustrien, der har måttet holde for, mens f.eks. brancher som internethandel og anlægsentreprenører kommer igennem det første år med en omsætningsfremgang på trods af nedlukninger.

Ifølge politisk direktør Kirsten Munch fra hotellernes og restauranternes brancheforening, Horesta, har medlemsvirksomhederne været hårdt ramt i det forgangne år.

»Omsætning for 21 mia. kr. er gået tabt, og næsten hver femte medarbejder er blevet afskediget,« siger hun.

Dansk erhvervsliv har ifølge Erhvervsministeriet fået udbetalt mere end 30 mia. kr. i hjælpepakker siden marts sidste år.

»Vi har investeret i vores erhvervsliv, så vi undgår, at alt ramler sammen, men i stedet sikrer, at virksomhederne holder hovedet oven vande og er klar til at komme op i gear igen,« lyder det i en skriftlig kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup.

BRANCHENYT
Læs også