Erhverv

Fagforening: Husk dit ferietillæg ved jobskifte - arbejdsgiveren kan have glemt det

Den nye ferielov skaber problemer for mange virksomheder, og flere arbejdsgivere "glemmer" udbetaling af ferietillæg.

Har du husket at få dit særlige ferietillæg efter et jobsikfte? Ellers er det en god ide at tjekke lønsedlen. Pengene kunne måske bruges på ferie eller et restaurationsbesøg, når Danmark en gang genåbner. Foto: Gregers Tycho

Arbejdsgiverne glemmer alt for ofte at give deres medarbejdere det ekstra ferietillæg, de har krav på, når de skifter job.

For månedslønnede drejer det sig om det ekstra ferietillæg på 1 pct., men mange har forhandlet sig til en større procentsats.

»I cirka halvdelen af de opsigelsessager jeg sidder med i øjeblikket, har arbejdsgiver helt glemt at afregne ferietillægget for deres fratrådte medarbejdere. Derfor et det enormt vigtigt, at man selv minder sin arbejdsgiver om at udbetale tillægget for al afholdt ferie, hvis man skifter job,« siger jurist i Business Danmark, Nanna Forsom Lyhne.

Business Danmark er en fagforening for ansatte i salg og marketing.

»Tidligere udbetalte de fleste virksomheder hele ferietillægget på forskud ved ferieårets start i maj. Så var tillægget betalt og ude af verden. Men i dag er tillægget bagudbetalt og opdelt i to rater i henholdsvis maj og august. Og skifter man job mellem disse to rater, skal man have tillægget for afholdt ferie udbetalt med det samme. Den udbetalingsrutine sidder endnu ikke på rygmarven i alle lønafdelinger,« siger Nanna Forsom Lyhne.

Business Danmark opstiller selv et eksempel:

  • Du fratræder dit job 31. marts og har samlet optjent 14,56 feriedage siden ferieårets start 1. september. I samme periode har du haft 7 dages efterårs- og juleferie, som du mangler ferietillæg for.
  • Din arbejdsgiver skal derfor udbetale 1 pct. i ferietillæg for de 7 brugte feriedage, når du fratræder. Oveni skal du naturligvis have 12,5 pct. i feriegodtgørelse for ferie, du stadig har til gode.

Men omstillingen til den nye ferielov - og især udbetalingen af ferietillægget - volder i øjeblikket flere virksomheder problemer, har Business Danmark konstateret.

Læs også
Top job