Serier

Genåbning: Butikker kræver lukkeloven ophævet i påsken, så kunder kan fordeles i flest mulige butikker

Et par store detailkæder foreslår, at lukkeloven suspenderes i dette års påskeuge, så alle butikker kan have åbent også på helligdagene. Det skal ifølge dem sprede kundestrøm og dermed smitterisiko ud.

Corona rammer verden
Siden detailbutikker atte kunne åbne efter tvangslukning siden december, har der været tilfælde med kø af kunder. Foto: Joachim Ladefoged

Mens der politisk forhandles om næste fase i genåbningen, lægges der nu også pres på regeringen for påskehandlen.

Netop påskeugen er traditionelt blandt årets vigtige handelsdage for dele af detailhandlen. I år falder højtiden desuden sammen med lønningsdag og udsigt til udbetaling af overskydende skat i begyndelsen af april. Desuden er der udsigt til, at den resterende del af de indefrosne feriepenge også snart kommer til udbetaling.

Derfor mener adm. direktør Jesper Boysen i elektronikkæden Power, at regeringen og partierne på Christiansborg skal give alle butikker lov til at holde åbent hele påsken - her også helligdagene skærtorsdag og langfredag.

»Så kan vi sammen fordele kundetrykket. Der er ingen grund til at risikere den meget ansvarlige genåbning, som hele detailbranchen har præsteret i de seneste knap to uger. Vi kan risikere flaskehalse, hvis alle kunder føler, at de skal handle forud for påskedagene,« siger Jesper Boysen.

Tvangslukkede:

Følgende forretninger skal holde deres lokaler lukkede frem til den 5. april 2021 ud fra de gældende restriktioner:

  • Stormagasiner, indkøbscentre, arkader og basarer og de udvalgsvarebutikker, der ligger heri.
  • Udvalgsvarebutikker beliggende i et indkøbscenter, en arkade eller basar skal holde lukket, medmindre der er direkte adgang til butikken fra gaden. Hvis der er direkte adgang fra gaden, skal der være lukket til den øvrige del af det indkøbscenter, den arkade eller basar, butikken er placeret i.

Ovenstående forretninger kan stadig:

  • holde deres lokaler åbne for at sælge varer til erhvervsdrivende, som den erhvervsdrivende skal bruge for at udføre sit arbejde
  • sælge varer, hvor varen er forudbestilt og eventuelt forudbetalt inden den fysiske udlevering, fx ved ’click and collect’.

Kilde: Virksomhedsguiden.

I byggemarkedkæden Bauhaus er der opbakning til forslaget fra Power, selvom lukkeloven allerede tillader kæden at holde åbent i alle påskens helligdage.

»Det kan være et godt tiltag at lade alle have åbent i påskedagene, fordi det vil give en spredning af kunderne,« siger Mads Jørgensen, adm. direktør for de 18 danske Bauhaus-varehuse.

Netop nu er en stor del af detailhandlen genåbnet, efter at corona-restriktionerne de seneste tre uger er blevet lempet. Dog er stormagasiner og udvalgsvarebutikker i storcentre fortsat tvangslukket, hvilket de har været siden nedlukningen trådte i kraft ved juletid.

Netop Power har også åbnet butikkerne igen. Jesper Boysen fastslår, at ønsket om lukkelovs-tilpasning udelukkende omfatter påsken 2021, som han mener er helt ekstraordinær. Han siger:

»Vi ved, at danskerne stadig har et forbrugsefterslæb efter knap 70 dages nedlukning af landets udvalgsbutikker. Samtidig falder påsken i 2021 lige i forlængelse af en lønningsdag, og så får mange danskere overskydende skat ind på kontoen 9. april. Tilsammen giver det en potentielt kritisk cocktail,« mener han.

Samtidig med at genåbnede butikker kigger hen mod påsken og dermed en mulig travl handelsuge er der voksende bekymring hos storcentre og stormagasiner, som her og nu står til at være tvangslukket helt frem til den 6. april, hvilket vil sige frem til efter påske.

»Vi håber på, at der sker noget meget snart, og at vi ikke skal holde lukket helt frem til efter påske,« sagde Peter Fabricius, økonomidirektør i Magasin du Nord med syv stormagasiner rundt om i landet, for kort tid siden til Finans.

Hos Dansk Erhverv understreger markedsdirektør Henrik Hyltoft, at fokus her og nu er på en genåbning af hele detailhandlen samt bl.a. liberale erhverv - og derfor ikke aktuelt på lukkelovens regler for påskedagene.

»De sondringer, som er aktuelt mellem lukkede og genåbnede butikker, mangler logik i relation til smitterisiko,« mener Henrik Hyltoft.

Mandag aften skriver Erhvervsministeriet - i en mail fra dets presseafdeling til Finans - på spørgsmål om forslaget med en særåbning af alle butikker i påsken 2021, at det er der aktuelt ikke planer om.

Erhvervsministeriet oplyser i den forbindelse, at i fjor valgte regeringen og et flertal i Folketinget godt nok at vedtage en hastelovgivning, der midlertidigt dispenserede for lukkelovens bestemmelser for dagligvarehandlen i to af påskedagene.

»Det er ikke vurderingen på nuværende tidspunkt, at der igen vil være behov for at vedtage hastelovgivning, der dispenserer for lukkelovens bestemmelser for at mindske smittefaren,« står i mailen fra Erhvervsministeriet.

I samme mail er en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup, hvor han i relation til overvejelserne om den fortsatte tvangslukkede del af detailhandlen - stormagasiner og butikker i storcentre - udtaler:

»Jeg glæder mig over, at vi har kunne lempe restriktionerne, så flere butikker kan holde åbent, men krisen spænder desværre stadig ben for vores erhvervsliv. Derfor vil vi løbende forbedre hjørner af hjælpepakkerne, så vi sikrer, at sikkerhedsnettet bliver så fintmasket som overhovedet muligt. Jeg kan ikke komme ind på de enkelte overvejelser, men det er vores førsteprioritet at passe på erhvervslivet, samtidig med at vi overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger.«

BRANCHENYT
Læs også