Erhverv

Grundfos leverer stærk slutspurt i 2020

Efter et svært første halvår kom Grundfos stærkt tilbage i årets sidste seks måneder, hvor salget stort set er tilbage på niveau med året før.

Det bliver i familien. Poul Due Jensen ovetager posten som adm. direktør i Grundfos efter Mads Nipper. Foto: Casper Dalhof

Coronapandemien gav Grundfos lidt af en mavepuster i begyndelsen af 2020, men pumpekæmpen er tilbage på sporet efter en stærk slutspurt.

Mens Grundfos leverede rekordregnskab i 2019 med en omsætning på 27,5 mia. kr., landede den samlede omsætning for 2020 på 26,3 mia. kr. Det er en tilbagegang på 4,4 pct., men tilbagegangen på omsætningen i det sidste halve år af 2020 var blot 1 pct.

Grundfos hev en ebit-margin hjem på 9,9 pct., svarende til 2,6 mia. kr., mens den frie pengestrøm i 2020 var 2,5 mia. kr.

Samlet set kan adm. direktør. Poul Due Jensen altså se tilbage på et år, som langt fra endte så dystert, som det begyndte.

Den daværende ledelse med Mads Nipper i spidsen forventede i marts en »flad eller beskeden negativ salgsvækst sammenlignet med 2020.«

I en pressemeddelelse kalder Poul Due Jensen resultatet »et resultat at være stolt af.«

»Covid-19-pandemien gjorde 2020 til et udfordrende år for alle, og det har været vores højeste prioritet at garantere et sikkert arbejdsmiljø og fortsat betjene vores kunder på den bedst mulige måde. Vi er derfor meget tilfredse med vores resultat. Vores økonomiske styrke gør, at vi kan investere yderligere i vores strategiske ambitioner og i innovation, så vi kan leve op til vores mål om at løse verdens vand- og klimaudfordringer og forbedre livskvaliteten for mennesker,« udtaler Poul Due Jensen med henvisning til de økonomiske genstartstiltag og innovation.

Poul Due Jensen blev udnævnt som ny topchef i Grundfos i oktober, efter Mads Nipper valgte at rykke til Ørsted. I forbindelse med et større interview med Finans, har Poul Due Jensen understreget, at udfordringerne med corona fortsat er på dagsordenen, og topchefen har et ansvar for at styre Grundfos sikkert igennem krisen.

Derudover vil 2021 være præget af en ny organisationsstruktur, som blev introduceret i slutningen af 2020, ligesom der vil blive sat fart på udviklingen inden for digitalisering og innovation.

Poul Due Jensen vil ligeledes have fokus på at styrke Grundfos via opkøb inden for vandbehandling, og så understreger topchefen, at Grundfos skal være et endnu bedre sted at arbejde for koncernens 19.000 medarbejdere.

»Grundfos er vores medarbejdere, og jeg er stolt over at se, at vi trods en global pandemi leverer meget stærke økonomiske resultater, øger vores medarbejdermotivation og kundetilfredshed og samtidig bidrager væsentligt til at reducere vores eget og vores kunders energiforbrug, siger Poul Due Jensen, som understreger, at »Grundfos er i rigtig god form og klar til fremtiden.«

Grundfos årsregnskab (mia. kr.) 2020 2019
Omsætning 26,3 27,5
Ebit 2,6 2,8
Ebit-margin (pct.) 9,9 10,1
BRANCHENYT
Læs også