EU og USA vil sætte spot på fusioner i medicinalindustrien
Efter bl.a. de pludselige flaskehalsproblemer med coronavacciner er EU nu gået sammen med USA og Storbritannien om at holde øje med fusionerne i medicinalindustrien.
Frygten for urimeligt høje priser på medicin og en ineffektiv forskning i nye lægemidler får nu myndigheder i både EU, USA og Storbritannien til at zoome ind på medicinalindustrien og dens store fusioner.
Det er de amerikanske konkurrencemyndigheder, Federal Trade Commission, FTC, der har taget initiativ til samarbejdet, der også omfatter de canadiske myndigheder.
»I lyset af den store mængde af fusioner i medicinalsektoren i de senere år, mens priserne er sprunget i vejret, og der har været bekymringer om konkurrencehæmmende adfærd i industrien, er det bydende nødvendigt, at vi nytænker vores tilgang til vurderingen af fusioner i medicinalindustrien,« udtaler Rebecca Kelly, der er fungerende formand for den amerikanske myndighed FTC.
Henvendelsen fra de amerikanske myndigheder bliver vel modtaget i EU, hvor konkurrencekommissæren Margrethe Vestager peger på, at EU i forvejen har gransket de store globale medicinalfusioner for at sikre konkurrencen i sektoren.
»Derfor byder jeg dette initiativ meget velkomment, fordi det bringer nogle af vores nærmeste partnere på globalt plan sammen for at samle op på erfaringerne i de senere år og for at finde nye veje, man kan skabe en levende konkurrence til fordel for borgerne,« udtaler Margrethe Vestager i en meddelelse fra EU.
Samarbejdet begynder på et tidspunkt, hvor der har været knaster og flaskehalse i produktionen og levering af coronavacciner verden over. Onsdag luftede EU-kommissionens præsident Ursula von Leyen muligheden for at gå ind og bremse eksporten af vacciner til bestemte lande, som selv producerer vacciner, eller som har en højere vaccinationsgrad end EU. Formålet er, at EU får sin fair del af vaccinerne, sagde hun på en pressekonference.