Erhverv

Kapitalfond investerer milliarder i Leo Pharma

Nordic Capital betaler 3,4 mia. kr. for mindre end 25 pct. af Leo Pharma.

Artiklens øverste billede
Jesper Mailind, adm. direktør for Leo Fondet, har fundet en ny medejer til medicinalselskabet Leo Pharma. Foto: Carsten Snejbjerg

Kapitalfonden Nordic Capital investerer 3,4 mia. kr. i medicinalselskabet Leo Pharma, der skal forsøge at kickstarte væksten i de kommende år og muligvis kan ende på børsen.

Dermed er der skrevet endnu et kapitel i historien om det danske medicinalselskab, der i årevis har kæmpet for at finde tilbage til fordums styrke.

Opkøb og store investeringer har øget gælden betydeligt, mens indtjeningen er udeblevet, og derfor falder pengeindsprøjtningen også på et tørt sted for selskabet, der lancerede en 2030-strategi i fjor.

»Det er en strategi, som kræver innovation og fortsatte investeringer. Vi er meget glade for at byde Nordic Capital velkommen som partner, for det er en meget erfaren investor inden for sundhedsområdet med omkring 30 års erfaring. Den kommer med relevante kompetencer, som kan bidrage til selskabets udvikling,« siger Jesper Mailind, der er adm. direktør for storaktionæren Leo Fondet.

Ejeren har tidligere luftet tanker om, at en ekstern investering kunne blive et springbræt til en senere børsnotering af Leo Pharma. Det er samme model, som eksempelvis Haldor Topsøe forfølger.

»Nu skal vi sammen udvikle selskabet over de kommende år, og så må vi se, hvad det rigtige må være i fremtiden,« siger Jesper Mailind.

For medarbejdere og ledelse er det en betydelig bekræftelse af den værdi, de dygtigt har opbygget.

Jesper Mailind, adm. direktør, Leo Fondet

Fremtiden synes dog forholdsvis usikker. Leo Pharma ventes at tabe næsten 3 mia. kr. på driften i 2021, og en stor del af selskabets fremtidige indtjening står og falder med en snarlig lancering af lægemidlet Tralokinumab til behandling af svær eksem.

Her er Leo Pharma imidlertid i direkte konkurrence med franske Sanofi, som i godt og vel et år har haft et konkurrerende middel på markedet. Det ventes at blive Sanofis bedst sælgende lægemiddel nogensinde.

Med Nordic Capital får I penge om bord. Men også kompetencer. Har I selv været for dårlige til at drive selskabet?

»Nej, det mener vi bestemt ikke. Man skal huske, at Leo Pharma har været gennem en betydelig udvikling over de seneste 10 år, hvor det har opbygget globale markedsplatforme og styrket dem med meget vellykkede opkøb af dermatologiske porteføljer. Derfor har der været så stor en interesse for selskabet,« siger Jesper Mailind.

Leo Pharma var for år tilbage et af de mest velindtjenende medicinalselskaber overhovedet. Siden fulgte patentudløb på nøgleprodukter med stagnerende indtægter og stigende omkostninger til følge.

Vi har haft en meget betydelig interesse fra en bred vifte af internationale investorer hen over efteråret.

Jesper Mailind, adm. direktør, Leo Fondet

Selvom der over årene er investeret store milliardbeløb i forskning og udvikling, har resultaterne i den grad ladet vente på sig. De seneste to år har selskabet tabt omkring 2 mia. kr. Nu håber man i Danmarks tredjestørste medicinalselskab, at lægemiddelhåbet Tralokinumab til behandling af eksem kan blive den vækstmotor, som man i mange år har sukket efter.

Ifølge Mailind betaler Nordic Capital 450 mio. euro for en ejerandel på »mindre end 25 pct. af Leo Pharma«. Mailind vil ikke afsløre den præcise ejerandel, men det indikerer en værdiansættelse af hele Leo Pharma på mindst 13,4 mia. kr.

Leo Pharma kom ud af 2020 med en omsætning på 10,1 mia. kr. mod 10,8 mia. kr. i 2019. Underskuddet landede på 951 mio. kr., hvilket er en fremgang fra 2019, hvor minusset lød på lige knap 1,3 mia. kr.

Flere internationale kapitalfonde har tidligere fortalt til Finans uden for citat, at man var lunken ved at investere i det danske medicinalselskab. Det skyldtes ikke mindst, at ejeren kun ville sælge en minoritetspost, hvilket betyder, at det ultimativt er Leo Fondet, der er herre over udviklingen.

Jesper Mailind afviser at fortælle, om Nordic Capital har sikret sig specielle rettigheder som mindretalsaktionærer – f.eks. vetoret over udskiftninger i ledelsen eller lignende, som kan beskytte Nordic Capitals investering.

»Vi offentliggør ikke nøjagtige detaljer. De får de sædvanlige rettigheder, men man skal stadigvæk huske, at de er minoritetsaktionær,« siger Jesper Mailind.

Har I oplevet, at I er blevet ramt på værdiansættelsen, fordi der kun er tale om et salg af en minoritet?

»Nej, det er ikke min oplevelse. Vi har haft en meget betydelig interesse fra en bred vifte af internationale investorer hen over efteråret,« siger Leo Fondets topchef. Han er tilfreds med værdiansættelsen:

»For medarbejdere og ledelse er det en betydelig bekræftelse af den værdi, de dygtigt har opbygget. Det er derfor, at mange har været interesserede i at investere.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.