Serier

Coronapas på restauranter: »Vi havde håbet, at det ikke var en forudsætning«

En politisk aftale om en langsigtet genåbning af Danmark faldt på plads sent mandag aften.

Corona rammer verden
Jesper Niebuhr sætter menukortet op foran Cafe Evald i Silkeborg. Han har tidligere luftet sin bekymringer over udsigten til, at et coronapas skal fungere som adgangsbillet til en restaurant.

Når danskerne senere på foråret igen får lov til at gå på restaurant og café, skal der fremvises et coronapas eller en negativ test for at få adgang til spisestederne.

Det var én af de mange ting, der var en del af den brede politiske aftale, som sent mandag aften blev præsenteret i Folketinget.

Genåbningsplanen

6. april

* De liberale serviceerhverv herunder frisører kan genåbne på særlige betingelser.

* Børnene i 5.-8.-klasse kan vende tilbage i skolen med 50 procents fremmøde. Det samme gælder for ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og voksenuddannelser.

13. april

* Mindre indkøbscentre får lov til at genåbne. Det bliver med et areal- og mundbindskrav. Derudover kommer der til at være retningslinjer for afstand og hygiejne.

21. april

* Store indkøbscentre må genåbne.

* Med et gyldigt coronapas i hånden kan der åbnes for udendørs servering, og museer, kunsthaller og biblioteker må åbne.

6. maj

* Der må åbnes for indendørs servering, og biografer må åbne. Indendørs idræt kan igen slå dørene op. Også her gælder et gyldigt coronapas.

21. maj

* De resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, må genåbne herunder indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo og legelande. Daghøjskoler og aftenskoler kan ligeledes genåbne med krav om mundbind, areal og begrænsede åbningstider.

Men netop kravet om coronapas på restauranter og caféer bliver mødt med skepsis hos Dansk Erhverv.

»I Dansk Erhverv er vi tilhængere af coronapas, men når det kommer til restauranter og caféer har de været hårdt ramt af restriktioner, og der er ingen tvivl om, at vi havde håbet, at det ikke var en forudsætning, at man skal bruge coronapas for at gå på café, restaurant eller lignende. Vi bliver derfor nødt til at følge situationen tæt for at se, om caféerne og restauranter får det nødvendige kundegrundlag til at drive deres forretning,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Dansk Erhverv mener i stedet, at coronapasset er afgørende for at få genåbnet grænserne, fjerne karantænekravet og kan være adgangsgivende til større begivenheder.

Tidligere har nogle i restaurationsbranchen luftet deres bekymring over udsigten til, at et coronapas eller en negativ test bliver adgangsbilletten til restaurantbesøget.

»Jeg bliver bekymret, hvis det her er et værktøj til at inkludere og så samtidig ekskludere. Det er ikke realistisk, at man står og sorterer sine gæster i døren,« sagde Jan Vinther Laursen, adm. direktør i Bone’s, der har 24 restauranter i Danmark, til Finans i februar.

Samme bekymring havde Jesper Niebuhr, medindehaver af tre restaurationer i Silkeborg.

»Hvordan skal vi håndtere det? Vi skal have en dagligdag til at fungere, og når vi lige pludselig skal til at agere en form for myndighed og bede alle, der kommer ind ad døren, om at fremvise et pas, vil det påføre os ekstra administration,« sagde han.

Det er planen, at der åbnes for udendørs servering den 21. april, mens indendørs servering forventes åbnet den 6. maj.

BRANCHENYT
Læs også