Serier

Skuffet Old Irish Pub-direktør føler sig forbigået i ny genåbningsaftale

Nattelivet er blandt de brancher, der fortsat ikke er en del af den politiske genåbningsplan for Danmark. »Respektløst,« lyder det fra Danmarks næststørste barkoncern.

Corona rammer verden
Diskoteker og natklubber har været lukket ned i over et år, mens barer med begrænsede åbningstider har kunnet holde åbne i enkelte dele af 2020. Arkivfoto

Endnu en gang må barer, diskoteker og natklubber kigge langt efter en plan for genåbningen af nattelivet.

Heller ikke i denne omgang er branchen en del af regeringen og de øvrige partiers genåbningsplan, der blev præsenteret sent mandag.

Her fremgår det ellers, at »samfundet kan genåbnes«, når de ældste og mest sårbare borgere samt de danskere over 50 år, der ønsker det, har fået første vaccinestik.

»Jeg må indrømme, at det her er lidt af en mavepuster. Jeg er sgu ked af det. Primært på vegne af vores flere hundrede af medarbejdere, som får en kæmpe spand koldt vand i hovedet. Mange af dem har stort set ikke haft mulighed for at gå på arbejde i mere end et år. Det er ikke fair,« siger Peder Blak, adm. direktør hos Old Irish Pub.

Barnkoncernen er med sine 36 beværtninger fordelt i Danmark, Norge og Finland den andenstørste barkoncern i Danmark.

Herhjemme driver selskabet 22 barer, som alle har været tvangslukket siden december sidste år og derved ikke har haft nogen form for indtjening.

En tilstand, som mandagens aftale ikke foreløbigt kommer til at ændre på.

Genåbningsplanen

6. april

* De liberale serviceerhverv herunder frisører kan genåbne på særlige betingelser.

* Børnene i 5.-8.-klasse kan vende tilbage i skolen med 50 procents fremmøde. Det samme gælder for ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og voksenuddannelser.


13. april

* Mindre indkøbscentre får lov til at genåbne. Det bliver med et areal- og mundbindskrav. Derudover kommer der til at være retningslinjer for afstand og hygiejne.


21. april

* Store indkøbscentre må genåbne.

* Med et gyldigt coronapas i hånden kan der åbnes for udendørs servering, og museer, kunsthaller og biblioteker må åbne.


6. maj

* Der må åbnes for indendørs servering, og biografer må åbne. Indendørs idræt kan igen slå dørene op. Også her gælder et gyldigt coronapas.


21. maj

* De resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, må genåbne herunder indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo og legelande. Daghøjskoler og aftenskoler kan ligeledes genåbne med krav om mundbind, areal og begrænsede åbningstider.

Her lyder det nemlig, at Epidemikommissionen først skal vurdere, om nattelivet eller dele af det kan genåbne, førend en eventuel genåbningsplan er klar.

Ifølge aftalen anmodes der om, at kommissionen vurderer de begrænsede åbningstider samt forbud mod salg af alkohol mellem kl. 22-05, som tidligere har været gældende. Derudover skal Epidemikommissionen komme med anbefalinger til »hvilke krav, restriktioner, smitteforebyggende tiltag mv., der bør gælde.«

»Vi blev lovet en langsigtet plan, men den seneste genåbningsplan løber kun to måneder ud i fremtiden, og vi er slet ikke med. Vi har brug for forudsigelighed for at kunne planlægge fremtiden. Derfor virker det respektløst, at vi ikke er nævnt med et eneste ord. Det kan ikke tolkes som andet end ligegyldighed overfor vores branche,« siger Peder Blak.

Den aktuelle nedlukning betyder, at Old Irish Pub hver måned må se et større syvcifret beløb forsvinde direkte ud af virksomheden. Og samlet set har coronakrisen foreløbigt kostet koncernen et større trecifret millionbeløb.

Trods det er koncernens klare holdning fortsat, at den ikke vil åbne for en hver pris.

Eksempelvis vil den model, som store dele af det øvrige del af det øvrige erhvervsliv ifølge den seneste genåbningsaftale skal følge, ikke rentabel for for barkoncernen.

Ifølge Peder Blak vil krav om mundbind, coronapas og et bestemt antal kvadratmeter pr kunde nemlig betyde, at barkoncernen mister så store summer, at den ligeså godt kan fortsætte med at holde lukket.

»Selvom vi taber penge hver eneste måned, er det intet at sammenligne med, hvad vi kommer til at tabe hver måned, hvis vi skal genåbne med så stramme restriktioner. Det vil gøre det helt umuligt for os overhovedet at skabe en omsætning. Det bør dog trods alt være sådan, at en genåbning skal være en fordel for erhvervslivet og ikke en kæmpe byrde,« lyder det fra direktøren.

I stedet efterlyser han klar, »rentabel« genåbning for branchen og nattelivet generelt.

»Vi efterlyser en langt større forståelse for oplevelsesindustrien, som har brug for en plan, der ikke stiller så mange hindringer op, at vores gæster bliver hjemme,« siger Peder Blak.

Også landets største barkoncern, Rekom, er skeptisk, hvis en genåbning af nattelivet kommer til at ske på betingelse af strenge restriktioner for de besøgende.

»Som udgangspunkt mener vi ikke, at nattelivet skal genåbnes, før det kan gøres uden restriktioner på dansegulvet. Vi vil hellere vente en måned end åbne halvt op. Det er der simpelthen ikke forretning i for os,« siger Lars Børsting, politisk chef hos Rekom.

Han understreger dog, at Rekom fortsat afventer Epidemikommissionens vurderinger, førend selskabet endeligt vil melde ud, under hvilke omstændigheder det giver mening fpr koncernen at holde åbent.

Rekom driver mere end 90 barer hjemme og beskæftiger mere end 2.000 medarbejdere.

BRANCHENYT
Læs også