Erhverv

24 virksomheder kalder på hjælp forud klimakampens anden halvleg: Syv anbefalinger til regeringen skal bane vejen

Bedre samspil mellem sektorer og oprydning i love og regler, der blokerer for nye grønne tiltag, er en forsætning for, at erhvervslivet kan bidrage til en næste afgørende skridt i den grønne omstilling, lyder det fra en stribe virksomheder, der onsdag afleverer syv anbefalinger til regeringen.

Artiklens øverste billede
Cowis topchef Lars-Peter Søbye afleverer onsdag syv anbefalinger til regeringen, som skal bane vej for næste vigtige skridt i kampen om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. Det sker på vegne af Erhvervslivets Klimaalliance, der er et samarbejde mellem DI og Dansk Energi. Foto: Gregers Tycho

Silotænkning og forældede lovkrav spænder ben for danske virksomheders mulighed at tage grøn omstilling til et nyt niveau.

Sådan lyder konklusionen fra topledere og specialister i 24 af landets store virksomheder, der nu efterlyser en hjælpende hånd fra regeringen. Onsdag afleverer de således syv anbefalinger til klimaminister Dan Jørgensen i regi af Erhvervslivets Klimaalliance, der er et samarbejde mellem DI og Dansk Energi.

Anbefalingerne skal bane vej for at få den grønne energi ud i alle de kroge af samfundet, hvor fossil energi stadig er dominerende. Det kræver intelligent styring, samspil mellem sektorer og oprydning i love og regler, som i dag blokerer for nye grønne skridt. Alt sammen under fællesbetegnelsen sektorkobling.

»Sig endelig til, hvis du har et bedre ord. Der har været seks flasker rødvin på højkant i arbejdsgruppen, men vi har ikke fundet en bedre betegnelse,« siger Lars-Peter Søbye, topchef i rådgivningsvirksomheden Cowi, formand for DI og formand for arbejdsgruppen bag de syv anbefalinger.

»Det er på mange måder tekniknørdet, men hele pointen er faktisk, at vi allerede har teknologierne, så nu handler det om at få tingene til at ske,« tilføjer udvalgets næstformand, Knud Pedersen, der er direktør for distribution og regulering i energiselskabet Andel.

Fra deres respektive hjemmekontorer er Lars-Peter Søbye og Knud Pedersen samlet på en Teams-forbindelse for at fortælle om, hvorfor industrien og energibranchen ser sektorkobling som den nye åbenbaring i klimakampen. Ud over Cowi og Andel står virksomheder som Ørsted, Danfoss, Rockwool, Aalborg Portland, Microsoft Denmark og Rambøll bag anbefalingerne.

Ifølge den rapport, som onsdag overrækkes til klimaministeren, er andelen af grøn energi i el- og fjernvarme-systemet 68 pct., men sådan ser det langtfra ud i andre sektorer. I industrien udgør den grønne energi kun 10 pct. I transportsektoren er tallet 5 pct.

»Vi skal have grøn strøm ind i alle facetter af energiforsyningen. Det gælder, når du opvarmer din bolig, laver kaffen, kører bilen, tager et fly eller får transporteret pakker og varer med en lastbil,« siger Lars-Peter Søbye.

Han understreger, at man i Danmark har opbygget et fantastisk energisystem med en forsyningssikkerhed på mere end 99,9 pct. Det er sket ved at optimere de enkelte sektorer inden for eksempelvis el, fjernvarme og naturgas, der opererer under hvert sit regelsæt. Men det er samtidig en model, der blokerer for næste skridt i den grønne omstilling.

»Man skal have silovæggene slået ned, så man kan komme til at arbejde på tværs. Som det er i dag, er hele lovgivningen og reguleringen sat op efter at optimere de enkelte siloer. Derfor er vi nødt til at have regeringen og Folketinget med,« siger Lars-Peter Søbye.

Cowis topchef Lars-Peter Søbye er formand for .den arbejdsgruppe, der over de seneste måneder har udarbejdet anbefalinger til sektorkobling. Foto: Gregers Tycho

Som eksempel nævner han, at el og fjernvarme er to adskilte siloer med hver sin regulering. Det betyder, at man ikke får udnyttet den grønne strøm som erstatning for fossil energi til boligopvarmning.

Et andet eksempel er en virksomhed som Aalborg Portland, der har masser af overskudsvarme fra cementproduktionen. Men på grund af afgiftssystemet kan det ikke betale sig at at udnytte det fulde potentiale ved at sælge overskudsvarmen og føre den ind i fjernvarmenettet.

Knud Pedersen forklarer, at en helt central del af sektorkobling er at få styret produktion og forbrug af energi i et mere intelligent energisystem. Det skal f.eks. bane vej for, at forbrugerne oplader elbilerne, når der er overskud af grøn energi i systemet. Og det kan bane vej for, at mange industrivirksomheder kan læne sig op ad energisektoren og bidrage med strøm eller varmeproduktion.

»Det er sådan et samarbejde, vi skal have bygget op, hvor vi går på tværs af de roller og systemer, som vi hidtil har været vant til at arbejde i,« siger Knud Pedersen.

Både Knud Pedersen og Lars-Peter Søbye forsikrer, at virksomhederne står klar til at bidrage med alt, hvad de kan. De er klar til forpligtende samarbejder på tværs og stille data til rådighed, som er vigtig for et intelligent energisystem. Men erhvervslivet kommer ikke langt uden regeringen og Folketinget.

»Hvis vi ikke får brudt silotænkningen ned, kommer vi ikke videre med den grønne omstilling. Derfor er politikerne og erhvervslivet nødt til at gøre det sammen,« siger Lars-Peter Søbye.

Det lyder som en vanskelig opgave, hvis man nærmest skal ændre en stor del af den eksisterende lovgivning. Er det overhovedet realistisk?

»Det er komplekst og vanskeligt. Det er også derfor, at vi foreslår storskalaprojekter, hvor vi kan afprøve tingene i virkeligheden,« Lars-Peter Søbye.

Hvad er det for et storskalaprojekt, du drømmer om?

»Man kunne tage en bydel eller et område ud og sætte data, tarifferne og afgiftsreguleringen fri i forhold til f.eks. el og fjernvarme. Så kan man se, hvordan forbrugerne agerer, når man f.eks. kan få betaling for at oplade elbilen, når der er overskud i elnettet. Det kunne være et projekt i Aalborg eller Aarhus. Det er det niveau, jeg snakker om,« siger han.

Det lyder vidtgående. Hvad siger politikerne?

»Jeg mærker en meget stor velvillighed fra politikerne, og jeg ser ingen konfrontation her. Vi er på et sted i den grønne omstilling, hvor vi alle sammen godt kan se, at der ikke er ret lang tid til 2030, og hvis vi ikke beslutter os for at gøre noget andet, end det vi hidtil har gjort, så når vi det bare ikke,« siger Lars-Peter Søbye.

Ifølge rapporten er opgaven klar. Frem mod 2030 skal andelen af vedvarende energi forøges fra 40 pct. til 75 pct. af det samlede energiforbrug, hvis det skal lykkes at indfri regeringens 2030-målsætning.

Det har ikke været muligt at få klimaminister Dan Jørgensens kommentar til, om han er klar til at ændre regler og bane vej for øget sektorkobling. Onsdag får han overrakt anbefalingerne under et webinar i Industriens Hus i København.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.