Erhverv

Kendt fra "Løvens Hule": Smykkefirma har fjernet materiale om kongehuset

Smykkefirmaet Frederik IX Studios bliver i øjeblikket undersøgt af Forbrugerombudsmanden for sin brug af kongehuset i markedsføringen.

Louise Mygind Andersen, stifter af og adm. direktør i Frederik IX Studios, der nu bliver undersøgt af Forbrugerombudsmanden for sin brug af kongehuset i markedsføringen. Foto: Per Arnesen/DR

Smykkefirmaet Frederik IX Studios har valgt at fjerne billeder og større tekstpassager relateret til kongehuset fra sin hjemmeside.

Det sker efter, at Frederik IX Studios i februar tonede frem foran danskerne i det populære DR-program "Løvens Hule" og fortalte, hvordan virksomhedens navn og brand var inspireret af kong Frederik 9. - nuværende regent dronning Margrethes far.

Smykkevirksomhedens stifter og adm. direktør, Louise Mygind Andersen, understregede i tv-programmet, at hun havde lov til at bruge Frederik 9. i sin branding af virksomheden.

Det var med til at overbevise "Løvens Hule"-investor Christian Arnstedt, som gennem investeringsselskabet Blazar Capital købte 10 pct. af Frederik IX Studios. Da investeringen blev annonceret i en pressemeddelelse, var størstedelen af fokus på, hvordan kong Frederik IX var en inspiration for smykkevirksomheden.

Efterfølgende oplyste kongehuset dog til Berlingske, at det ikke havde tilladt brug af hverken navnet Frederik IX eller brugen af billederne af henholdsvis Amalienborg og Frederik 9. på smykkevirksomhedens hjemmeside og i dens markedsføring.

Fjernet fra hjemmesiden

Det stod der før på Frederik IX Studios' hjemmeside:

  • "Frederik IX Studios er et dansk smykkebrand, som er vokset ud af en fascination af den danske Kong Frederik IX"
  • "Kong Frederik IX havde en klassisk stil. Han elskede livet til søs og var som andre rigtige sømænd udsmykket med tatoveringer, som han var stolt af og gerne viste frem. Kong Frederik IX var kendt som folkets konge. Han færdedes blandt alle mennesker – på barer i Nyhavn, hos stammer i Afrika og til royale fester i kongehuset"
  • "Kongen og hans svenskfødte dronning Dronning Ingrid, blev symbol på visionære monarker. De grundlagde et fællesskab og skabte relationer mellem det royale univers og den danske befolkning. En mission, som har bygget bro fra fortid til nutid samt bidraget med stor inspiration til smykkebrandet Frederik IX Studios"

  • "Hos Frederik IX Studios er vi inspireret af Kong Frederik IX’s liv og værdier. Vi har skabt et brand med en historie, som vi ønsker at invitere dig ind i – og vores håb er, at du bliver betaget af smykkernes stil og detaljer"

Det har tilsyneladende gjort et så stort et indtryk på Louise Mygind Andersen og Frederik IX Studios, at virksomheden nu har fjernet både billederne af Amalienborg og Frederik 9. fra sin hjemmeside.

Derudover er store tekstpassager om, hvordan Frederik IX Studios »er vokset ud af en fascination af den danske kong Frederik IX« også væk og erstattet af tekst, som intet har med den tidligere konge at gøre.

Louise Mygind Andersen har ønsket at svare skriftligt på det fjernede indhold af kongehuset. Hun har svaret overordnet frem for at besvare de enkelte spørgsmål, som Finans har stillet hende.

»Jeg har før understreget, at jeg har den dybeste respekt for kongehuset og på ingen måde vil træde over nogle grænser. Derfor har jeg på eget initiativ fjernet de to pågældende billeder. Jeg har fuld gang i forretningen og må agere blæksprutte, mens jeg søger kvalificerede folk til både indkøbs- og salgsafdelingen,« skriver Louise Mygind Andersen.

Efterfølgende har Finans spurgt hende, om det er også af hensyn til kongehuset, at hun har fjernet hele teksten om Frederik 9. som inspirationskilde fra hjemmesiden. Dette har Louise Mygind Andersen ikke besvaret.

Kongehusets kommunikationsafdeling oplyser, at den ikke har yderligere kommentarer til sagen, end det allerede har givet. Nemlig at kongehuset » er opmærksom på den pågældende virksomhed, som ikke har indhentet tilladelse fra kongehuset til brug af navnet«.

Kongehuset henviser til Forbrugerombudsmanden, som er ved at undersøge sagen. Herunder om smykkevirksomheden overhovedet må kalde sig Frederik IX Studios. Et navn som stadig består.

»Vi er lige nu ved at kigge på sagen og har i den forbindelse lagt mærke til, at både billeder og tekst af Frederik 9. ikke længere er at finde på hjemmesiden. Det er ikke fjernet på vores foranledning,« siger Carsten Strøjer, specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Han kan endnu ikke sige noget om udfaldet af sagen, eller hvornår den er afsluttet. Louise Mygind Andersen fra Frederik IX Studios oplyser, at hun afventer Forbrugerombudsmandens eventuelle kommentarer.

Finans har henvendt sig til "Løvens Hule"-investor Christian Arnstedt omkring sagen, men han har ikke besvaret henvendelsen.

Frederik IX Studios blev stiftet i 2017 og har haft overskud i de seneste to regnskabsår. Senest blev det i 2019/2020 til et overskud efter skat på 114.000 kr.

Læs også