Serier

Ministerium bekræfter: Værtshuse er med i genåbningsplanen

Med den nye genåbningsplan bliver det sandsynligvis muligt at nyde en kold fadøl på stambaren fra 6. maj. Og udendørs allerede fra 21. april.

Corona rammer verden
Fra 6. maj kan der sandsynligvis igen blive langet røverhistorier og kolde pilsnere over disken på Casino Bar i Aarhus. Foto: Casper Dalhoff

Forleden dag fik øltørstige danskere tændt et flaskegrønt håb om atter at kunne nyde en kold fadøl og et spil terninger på stambaren fra den 6. maj.

I den genåbningsplan, som regeringen og alle partier i Folketinget på nær Nye Borgerlige blev enige om mandag aften, fremgik det dog ikke direkte, om værtshuse og barer var omfattet.

Der stod blot en uklar formulering om, at »restauranter og cafeer mv.« som udgangspunkt kan åbne for indendørsservering for gæster med gyldigt coronapas fra 6. maj.

Formuleringen »med videre« skabte tvivl om, hvorvidt værtshuse var med i pakken.

Men det er de, oplyser Erhvervsministeriet i et svar til Jyllands-Posten.

»Erhvervsministeriet oplyser, at barer og værtshuse er omfattet på lige fod med restauranter og caféer som serveringssteder i henhold til rammeaftale om plan for genåbning af Danmark af 22. marts 2021,« skriver ministeriet.

Og videre:

»Det betyder, at også barer og værtshuse, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt, kan åbne for udeservering med krav om coronapas fra den 21. april og indendørsservering fra den 6. maj.«

Til den tid vil værtshusene have været tvangslukket i mere end fem måneder i kampen mod coronasmitte.

Nattelivet må vente

Det præcise indhold af hver genåbningsfase skal aftales indbyrdes mellem partierne på baggrund af de seneste smittetal, fremgår det af aftalen. Dermed kan planen stadig ændre sig, hvis smittekurverne pludselig går opad.

Og der vil stadig gå noget tid, før det igen bliver muligt at gå i byen natten lang eller komme ud på et dansegulv.

»Nattelivet, herunder natklubber, diskoteker mv., hvor der fx er dansegulv og få siddepladser, vil dog fortsat skulle holdes lukket. Kravet om begrænsede åbningstider for serveringssteder samt forbuddet mod salg af alkohol mellem kl. 22-05 opretholdes, indtil man er længere henne i genåbningen,« skriver Erhvervsministeriet.

Når alle danskere over 50 år, der ønsker det, er blevet vaccineret, er planen, at samfundet kan genåbnes næsten helt. Dog vil der forventeligt stadig gælde restriktioner i nattelivet og i forhold til større arrangementer.

Epidemikommissionen får til opgave at vurdere, om nattelivet eller dele af nattelivet kan genåbne til den tid - herunder om de begrænsede åbningstider og forbud mod salg af alkohol mellem kl. 22-05 stadig bør gælde.

BRANCHENYT
Læs også