Erhverv

»Den største enkeltstående investering«: Normal vil bygge monstrøst lager og åbne over 100 nye butikker

Normal vil øge antallet af butikker med næsten 50 pct. frem mod sommeren 2022. Til at hjælpe med ekspansionen vil butikskæden bygge et nyt 65.000 kvadratmeter stort logistikcenter, hvor op mod 600 personer skal være beskæftigede.

Normal mere end tredoblede sit overskud  i seneste regnskabsår, hvor butiskkæden tjente 157,8 mio. kr. efter skat. Foto: Normal

Den fremadstormende danske butikskæde Normal vil bygge et lager og logistikcenter, hvis størrelse matches af meget få virksomheder i Danmark.

Normal har købt 194.000 kvadratmeter jord langs motorvej E45 i østjyske Hedensted, hvor virksomheden fra maj vil opføre et lager på 65.000 kvadratmeter.

Det nye lager skal erstatte Normals nuværende lager i Horsens, fortæller Torben Mouritsen, medstifter af og adm. direktør i Normal.

»Vi er en virksomhed, der vokser, og vi løber tør for plads på vores nuværende lager i Horsens. Så vi har brug for større lokaler,« siger han.

For at sætte størrelsen af Normals nye lager i perspektiv er Salling Groups kæmpelager i Årslev tæt på Aarhus 53.000 kvadratmeter, mens Nemlig.com i øjeblikket bygger et logistikcenter på 30.000 kvadratmeter også i Årslev.

Den hurtigtvoksende netbutik Coolshop er også lige nu ved at bygge nyt lager på 22.000 kvadratmeter.

»Mig bekendt bliver det den største bygning i Aalborg,« har Coolshops medejer Jacob Risgaard for nylig sagt til Børsen om det nye lager.

Så det er ikke småting, som Normal vil bygge i Hedensted, hvor borgmester Kasper Glyngø i en pressemeddelelse kalder det for »et usædvanligt stort areal til én bygherre«.

Normal har givet 23,9 mio. kr. for jordstykket i Hedensted. Men Torben Mouritsen vil ikke afsløre, hvad den endelige pris løber op i, når lageret står færdigt i efteråret 2022.

»Men det er den største enkeltstående investering, vi har lavet i Normal. Når lageret er i fuld kapacitet, vi vil nærme os 600 arbejdspladser på det, og det nye lager skal sikre en stadig hurtig og effektiv håndtering af varer, og samtidig skal lageret servicere den fortsatte ekspansion af nye butikker,« siger han.

Netop ekspansion bliver måske nøgleordet over dem alle for Normal i det kommende år. Frem mod sommeren 2022 vil virksomheden åbne mindst 100 nye butikker rundt omkring i Europa. Mange af dem skal åbnes i Danmark.

»Vi ekspanderer på hele det nordiske marked og tror, at vi i de kommende år især skal have væsentligt flere butikker i Sverige og Finland, ligesom vi skruer kraftigt op for antallet af nye butikker i Frankrig. I Danmark vil vi åbne op mod 50 butikker over en kortere årrække,« fortæller Torben Mouritsen.

I øjeblikket har Normal 270 butikker fordelt over seks lande. I sommeren 2022 forventer Normal at have over 400 butikker. Altså næsten 50 pct. flere butikker i kæden.

Normal sælger mærkevarer indenfor blandt andet hårpleje, hudpleje, makeup og husholdningsartikler til faste lave priser.

Kædens forretningsmodel baserer sig på, at man blandt andet importerer varer fra distributører i andre EU-lande til en lavere pris sammenlignet med varer, der er købt i Danmark. Derfor kan kæden forhandle kendte mærkevarer og basisprodukter til lavere priser end konkurrenterne.

Strategien har vist sig at være en vældigt indbringende forretning, da Normal i november 2020 kunne præsentere et årsregnskab med en omsætning på over 2 mia. kr. for første gang.

Samtidig mere end tredoblede Normal sit overskud, som endte på 157,8 mio. kr. efter skat.

Hovedaktionæren i Normal er Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen, der ejer 67 pct. af aktierne. Stifterne Torben Mouritsen og Bo Kristensen har også en del af ejerskabet hver, mens bestyrelsesformand Jan Dal Lehrmann, der er kendt som investor i DR-programmet "Løvens Hule", også står noteret for en minoritetspost.

Normal blev stiftet i april 2013 og åbnede den første butik i midtjyske Silkeborg. I 2017 kom den første butik i udlandet til verden, da en filial i norske Kristiansand for første gang slog dørene op.

Læs også