Erhverv

EMA gransker 45 dødsfald efter AstraZeneca-vaccine

Der er ikke konstateret en sammenhæng mellem alvorlige blodpropper og vaccine. Men EMA udelukker det ikke.

Arkivfoto: JOEL SAGET/AFP

Der er meldt om 258 alvorlige tilfælde af blodpropper og 45 dødsfald blandt personer, der har fået AstraZenecas coronavaccine.

Af disse dødsfald er 30 sket i EU- og EØS-landene, heraf ét dødsfald i Danmark.

Det viser en nylig rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Det er ikke bevist, at vaccinen er årsag til de alvorlige blodpropper og dødsfald, der er konstateret, skriver EMA i en pressemeddelelse.

- Men det er muligt, og videre analyse fortsætter, skriver EMA.

De 45 dødsfald og 258 alvorlige tilfælde af blodpropper skal ses på baggrund af, at der i EU- og EØS-landene frem til 11. marts er givet over 5,5 millioner vaccinationer med AstraZenecas vaccine i alt.

I Storbritannien - der ikke længere er en del af EU - var der til og med februar givet knap ti millioner vaccinationer med AstraZenecas vaccine.

Agenturets gennemgang af dødsfaldene og de alvorlige bivirkninger har indtil videre ikke peget på nogen bestemte risikofaktorer såsom alder, køn eller tidligere tilfælde af blodpropper.

Rapporten er dateret 24. marts, men blev offentliggjort onsdag.

I rapporten gentager EMA, at fordelene ved AstraZenecas vaccine opvejer de risici, der er for alvorlige bivirkninger.

Det var også den konklusion, EMA-direktør Emer Cooke fastslog på et pressemøde tidligere på måneden. Her betegnede hun vaccinen fra AstraZeneca som ”sikker og effektiv”.

EMA’s sikkerhedskomité mødes onsdag.

Mindst 13 lande, herunder Danmark, har suspenderet brugen af AstraZenecas vaccine. Mange af dem har understreget, at det skete ud fra et forsigtighedsprincip.

BRANCHENYT
Læs også