Erhverv

Blodrødt regnskab: Pengene fosser ud af kendt dansk stormagasin

Det københavnske stormagasin Illum har for ottende år i streg leveret et regnskab i den forkerte ende af skalaen, og det samlede underskud for årene har nu rundet en halv milliard kroner.

Artiklens øverste billede
Stormagasinet Illum midt i København forsøger at markere sig endnu tydeligere med vægt på luksus. Foto: Stine Bidstrup.

Det kendte stormagasin Illum i København har i flere år haft ambitioner om at blive det mest luksuriøse stormagasin i Norden. Men år efter år er pengene fosset ud af virksomheden, og 2020 blev ingen undtagelse.

Det viser et nyt regnskab for det danske stormagasin.

For ottende år i streg er der hul i kassen, og med et dundrende underskud på 121 mio. kr. i regnskabsåret 2020 – det næststørste i Illums historie – løber det samlede underskud igennem årene op på næsten 600 mio. kr.

På samme tid faldt omsætningen i Illums butik markant fra 782 mio. kr. i 2019 til 584 mio. kr. i 2020 - bl.a. som konsekvens af de omfattende coronarestriktioner.

Stormagasinet har de seneste år også gennemgået en større modernisering, der har kostet over en halv mia. kr. På samme tid er flere luksusbrands flyttet ind, som led i en ny strategi. Alligevel har Illum ikke formået at give overskud.

Det fremgår i regnskabet for 2020, at der i løbet af året blev postet yderligere 15 mio. kr. i ombygningen af det hæderkronede magasin på Strøget i København.

Hvorvidt Illum faktisk er en dårlig forretning, er der delte meninger om. For få år siden påpegede virksomhedens adm. direktør, Jeanette Aaen, i et interview med Berlingske, at alt går efter planen, og at medierne og omverdenen blot ikke har forstået, hvordan stormagasinets økonomi hænger sammen.

Årsagen er, at Illum består af to forskellige selskaber – driftsselskabet, som denne artikel dækker regnskabet for, og ejendomsselskabet Illum Østergade 52 ApS, der ejer ejendommen på Strøget, som stormagasinet ligger i.

Sidstnævnte har gennem årene leveret store overskud. Men det skyldes primært opskrivninger af ejendommens værdi. Det vil vel at mærke først være den dag, hvor ejendommen sælges, at der skabes et ”rigtigt” overskud.

Ledelsen forventer ifølge sin beretning, at coronarestriktionerne i løbet af 2021 vil medføre en begrænsning i antallet af kunder, hvilket samtidig forventes at få en betydelig effekt på næste års omsætning og resultat.

Planen er efterfølgende at fortsætte i samme spor som hidtil.

»Efter genåbningen vil ILLUM fortsætte udviklingen af stormagasinet i overensstemmelse med den fastlagte strategi og fortsætte vores fokus på luksus, service og oplevelser for kunder,« skriver ledelsen i regnskabet.

Bag Illum står den velhavende thailandske Chirathivat-familie, der åbnede sin første butik i Bangkok i 1950’erne. I dag ejer familien tusindvis af butikker og en lang række stormagasiner verden over – bl.a. Illum.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.