Erhverv

Voldsom vækst: Bitcoin Suisse har dog fået en kæp i hjulet

Bitcoin Suisse har for nylig trukket sin ansøgning om en banklicens tilbage, da virksomhedens værn mod hvidvask skal kigges efter i sømmene.

Stifteren af Bitcoin Suisse, Niklas Nikolajsen, har rejst kapital og rekrutteret etablerede forretningsfolk, heriblandt fra bankverdenen, for at give selskabet større troværdighed. Planen har været at få en banklicens, men planen har nu lidt et knæk. Foto: Bitcoin Suisse

Danske Niklas Nikolajsen har i flere år håbet, at hans livsværk Bitcoin Suisse kunne få en banklicens.

Men det håb er foreløbig blevet slukket, da Bitcoin Suisse for nylig har trukket sin ansøgning om en banklicens i Schweiz tilbage.

Niklas Nikolajsen
 • Født i Danmark i 1975
 • Uddannet i computervidenskab.
 • Arbejdede som softwarearkitekt i Danmark.
 • Flyttede i 2012 til Schweiz for at starte sit eget selskab, der arbejdede med kryptovaluta.
 • Arbejdede for Credit Suisse for at tjene penge til at starte sin virksomhed.
 • Åbnede Bitcoin Suisse i 2013, hvor man i dag arbejder med både kryptovalutaer og kryptoassets.
 • Han købte bitcoins privat i 2011, da prisen var under 50 cent per styk. Så da prisen nogle år senere steg til 15.-20.000 dollars, kunne Niklas Nikolajsen pludselig kalde sig mangemillionær.
 • I 2019 fik Niklas Nikolajsen en 61. plads på top-100 listen over de vigtigste finansfolk i Schweiz ifølge det kendte erhvervsmedie Bilanz.

Det schweiziske finanstilsyn havde indikeret, at Bitcoins Suisses ansøgning ikke ville blive godkendt, da bitcoin-firmaets værn mod hvidvask skal kigges efter i sømmene og potentielt forbedres.

Det arbejde har Bitcoin Suisse nu igangsat, mens virksomheden forholder sig retten til igen at søge om en banklicens på et senere tidspunkt. En banklicens har tidligere været nævnt af Niklas Nikolajsen som en forudsætning for en eventuel børsnotering af Bitcoin Suisse.

Finans har forsøgt at få et interview med Niklas Nikolajsen, der nu er formand i Bitcoin Suisse, om det mislykkede forsøg på at få en banklicens, og hvad det betyder for strategien. Bitcoin Suisse oplyser dog, at han først senere på året vil udtale sig.

»Beslutningen om at trække ansøgningen om banklicens tilbage har ingen påvirkning på vores nuværende forretningsmodel, og hvordan vi laver forretninger med kunder. Vi vil fortsætte med at betjene alle vores kunder med den tillid og bredde af tjenester, de forventer af os,« skriver Marc Baumann, kommunikationschef i Bitcoin Suisse, i en kommentar.

Bitcoin Suisse
 • Bitcoin Suisse blev stiftet i 2013 af Niklas Nikolajsen, som i dag er bestyrelsesformand i selskabet.
 • I dag hjælper Bitcoin Suisse bl.a. velhavere med at investere i kryptovalutaer, veksle og opbevare de digitale mønter.
 • Direktøren hedder Arthur Vayloyan.
 • Selskabets i dag over 200 medarbejdere er fordelt på tre afdelinger i Schweiz, Liechtenstein og Danmark.
 • Bitcoin Suisse er baseret i schweiziske Zug, der er kendt for at være den kanton, som har den laveste skatteprocent i det ellers skattelempelige land.
 • I 2017 blev Bitcoin Suisse sponsor i ishockeyklubben Rungsted Seier Capitals. I den forbindels blev hjemmebanen omdøbt til Bitcoin Arena, og én af spillerne skulle aflønnes i bitcoins – hvilket var første gang i verden.

Bitcoin Suisse har den seneste tid oplevet voldsom vækst.

Selskabets 2020-regnskab bliver først offentliggjort i juni, men Bitcoin Suisse forventer, at omsætningen i fjor blev mere end fordoblet til over 45 mio. schweizerfranc, svarende til 304 mio. kr.

Overskuddet forventes øget til over 100 mio. kr. Samtidig har begyndelsen på 2021 budt på endnu mere fart i Bitcoins Suisses forretning - sideløbende med at kursen på bitcoin er fløjet i vejret.

»Kunde-efterspørgslen i det første kvartal af 2021 var rigtigt høj. Grundet den store efterspørgsel i de seneste måneder har vi været nødt til at øge minimum-indkudsbeløbet for hver kunde,« skriver Marc Baumann og forklarer, at det sikrer en bedre kontrol af kunderne.

Omsætningens udvikling i Bitcoin Suisse de seneste tre år:

År Omsætning i millioner schweizerfranc
2018 28,8
2019 20,9
2020* 45+

*Estimeret omsætning, da årsregnskabet ikke er revideret endnu

Bitcoin Suisse rejste i fjor over 300 mio. kr. og blev i den forbindelse værdisat til over 2 mia. kr. Marc Baumann forklarer, at selskabet i øjeblikket ikke har brug for ny kapital for at nå ambitionerne på mellemlangt sigt.

Nogle af pengene fra kapitaludvidelsen i fjor er blevet brugt på at stille garanti for kundernes indskud i bitcoin via en anden bank. Det vil sige, at når Bitcoin Suisse modtager f.eks. 100 kr. fra en kunde, som bliver investeret i bitcoin, er banken nødt til at sende 100 kr. i garanti til en partnerbank.

Det har været en af årsagerne til, at Bitcoin Suisse har villet have en banklicens.

»Hvis man har penge stående, som tilhører andre, og man ikke er en bank, skal man ifølge schweizisk lov stille bankgarantien,« sagde Niklas Nikolajsen til Finans i maj 2020.

Han stiftede Bitcoin Suisse i 2013, og selskabet er siden blevet én af de førende aktører på markedet for investering og opbevaring af kryptovalutaer.

Bitcoin Suisse er baseret i schweiziske Zug, der er kendt for at være den kanton, som har den laveste skatteprocent i det ellers skattelempelige land.

Selskabet beskæftiger over 200 ansatte på kontorer i Schweiz, Liechtenstein og Danmark.

Læs også
Top job