Serier

Vaccine pakkes væk efter blodpropper – nu kommer erstatningssagerne

Astrazeneca-vaccinen har udløst 29 erstatningssager på grund af bivirkninger. Myndighederne vil ikke længere bruge den, kom det frem på pressemøde.

Corona rammer verden

Danmark har modtaget det første erstatningskrav for et dødsfald forårsaget af en særlig blodproptype, som myndighederne kæder sammen med Astrazeneca-vaccinen.

Det oplyser Patienterstatningen, der behandler sager om erstatning til borgere, der bliver ramt af alvorlige bivirkninger fra bl.a. lægemidler.

Vi ved, at der er flere sager derude, og dem vil vi gerne have ind.

Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen.

Patienterstatningen har modtaget samlet 29 erstatningsansøgninger fra borgere, der har fået Astrazeneca-vaccinen. Yderligere otte sager vedrører vaccinen fra Pfizer. Der er ingen sager om Moderna.

»I lyset af at der snart er 1 mio. borgere, der har fået første stik, så er det ganske få sager. Men vi ved, at der er flere sager derude, og dem vil vi gerne have ind, for har man fået en alvorlig, varig bivirkning, så er hele idéen med patienterstatningssystemet, at man skal kunne få en erstatning,« siger direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast.

Astrazeneca-vaccinen har været suspenderet siden den 11. marts, fordi den i sjældne tilfælde kan udløse blodpropper. Onsdag valgte sundhedsmyndighederne helt at droppe vaccinen, omend den bliver gemt på køl, i tilfælde af at epidemien udvikler sig negativt.

»At fravælge en vaccine, som er godkendt og effektiv, i en situation, hvor vi mangler vacciner og stadig har en epidemi, er et svært valg,« sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde.

»Vi anerkender og respekterer Sundhedsstyrelsens beslutning for Danmark,« oplyser Astrazeneca, som vil »fortsætte med at samarbejde med myndighederne«. Virksomheden har ingen kommentarer til erstatningssagerne

Patienterstatningen forventer at færdigbehandle de første sager i løbet af en til to måneder. Indtil da er sagerne kun udtryk for borgernes egen opfattelse af sammenhængen mellem skader og vacciner, understreger Karen-Inger Bast.

BRANCHENYT
Læs også