Erhverv

Donkey Republic vil på Nasdaq First North-børsen i København

Donkey Republic har de seneste år oplevet stor interesse for dens delecykel-koncept. Nu er virksomheden klar til at blive børsnoteret.

De orange dele-cykler fra danske Donkey Republic er allerede at finde i 14 forskellige europæiske lande. Foto: Tanja Carstens Lund

I 2012 placerede den unge mand, Erdem Ovacik, nogle cykler rundt omkring i København. Idéen var, at så kunne han sammen med sine venner gøre brug af dem, når behovet opstod.

I takt med at vennerne bevægede sig rundt på delecyklerne, spirede en idé hos Erdem Ovaciks. Den idé blev til Donkey Republic, som i dag er særlig kendt for dens delekoncept og orange bycykler.

Virksomheden har oplevet vækst år efter år, og nu er planen at blive endnu større, men det kræver kapital.

Donkey Republic har derfor netop annonceret, at virksomheden skal børsnoteres, og at målet er at anskaffe 100 mio. kr., som skal bruges til at investere i nye markeder og fremtidens cykelturisme.

»Takket være vores praktiske og innovative løsning har vi på kun seks år formået at etablere os selv som den førende spiller indenfor cykeldeling i Europa,« siger Erdem Ovacik, adm. direktør i Donkey Republic.

Sådan virker Donkey-cyklen
  • Donkey Republic har sin egen app, der fungerer som lås til cyklen. I appen er det også muligt at finde information om, hvor cyklen er parkeret.
  • Der er tale om almindelige cykler, der er udstyrket med en specialudviklet digital lås.
  • Cyklerne er til rådighed 24 timer i døgnet og kan lejes uanset turens varighed.
  • Når først cyklen er lejet, kan man foretage alle de stop man ønsker, uden at afslutte lejen.
  • Når man er færdig med at leje Donkey-cyklen, afleveres den til en af drop-off lokationerne, som findes i appen.

Virksomheden blev stiftet i 2014. Året efter havde den udviklet sin særlige digitale cykellås til donkey-cyklerne, som sidenhen er blevet installeret på godt 13.000 cykler, der i dag er fordelt i 60 forskellige byer i 14 europæiske lande.

Siden 2016 har Vækstfonden været investor i Donkey Republic, og sådan fortsætter det, når den næste investeringsrunde inden længe finder sted, oplyser Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden.

»Vækstfonden hjælper fremtidens grønne virksomheder med at komme frem. Donkey Republic er stiftet ud fra en tro på bæredygtighed og har bevist at have en skalerbar løsning, som er i høj kurs. Donkey Republic har en stærk vision for bæredygtig mikromobilitet og et hold, der er passioneret og kæmper for sagen. Det er afgørende, at vi kan fremvise stærke vækstvirksomheder med bæredygtige ambitioner i Danmark, og derfor er vi glade for at kunne bidrage til det næste skridt i Donkey Republics vækstrejse,« siger Rolf Kjærgaard.

Donkey Republic forventer, at markedet for delecykler vil vokse mellem 15-20 pct. årligt de kommende fem år. Ud fra det grundlag har virksomheden en ambition om, at der i 2024 skal være placeret 50.000 donkey-cykler rundt omkring i Europa.

BRANCHENYT
Læs også