Serier

EU's Lægemiddelagentur finder mulig forbindelse mellem Johnson & Johnson-vaccine og sjældne blodpropper

Blodpropper skal angives som meget sjældne bivirkninger, lyder vurderingen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Corona rammer verden

Der er en mulig forbindelse mellem de sjældne tilfælde af blodpropper og coronavaccinen fra Johnson & Johnson.

Det oplyser Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der i de seneste dage har sat vaccinen under lup, efter selskabet bag selv valgte at bremse deres udrulning i Europa, da der i USA var fundet et lille antal tilfælde af blodpropper blandt folk, der havde modtaget vaccinen.

EMA skriver i en pressemeddelelse, at deres vurdering er, at blodpropperne - sammen med tilfælde af lavt antal blodpropper - skal angives som »meget sjældne bivirkninger« ved Janssen-vaccinen fra Johnson & Johnson.

Alt tilgængeligt bevismateriale, herunder data om otte tilfælde fra USA, er blevet taget med i EMA’s analyser, lyder det. Et af tilfældene i USA førte til dødsfald. I alt 7 millioner mennesker har fået Janssen-vaccinen i USA.

»Alle tilfælde er sket hos mennesker under 60 år inden for tre uger efter vaccination, størstedelen kvinder. På baggrund af det på nuværende tidspunkt tilgængelige bevismateriale, kan specifikke risikofaktorer ikke bekræftes,« skriver EMA.

Lægemiddelagenturet understreger, at deres vurdering er, at de positive fordele ved Janssen-vaccinen fra Johnson & Johnson opvejer risikoen for at få alvorlige bivirkninger.

»Covid-19 medfører en risiko for indlæggelse og død. Den rapporterede kombination af blodpropper og lavt antal blodplader er meget sjælden, og de overordnede fordele ved Janssen-vaccinens forebyggelse af covid-19 vejer tungere end risikoen for bivirkninger,« skriver EMA.

Ved et pressemøde tirsdag eftermiddag oplyser direktør i EMA, Emer Cooke, at EMA har bedt Johnson & Johnson udføre yderligere undersøgelser af deres vaccine og levere dem til lægemiddelagenturet. Indtil videre vil det være op til de enkelte medlemsstater i EU at vurdere, om de vil benytte sig af Janssen-vaccinen.

Symptomer, du skal være opmærksom på

Janssen-vaccinen fra Johnson & Johnson er endnu ikke taget i brug i Danmark, men der er bestilt 8,2 mio. doser, hvoraf 40.000 er ankommet.

EMA peger efter deres undersøgelse på en række symptomer, som man skal være opmærksom på, hvis man modtager Janssen-vaccinen. Man skal ifølge EMA søge øjeblikkelig lægehjælp, hvis man oplever:

  • Vejrtrækningsproblemer
  • Brystsmerter
  • Hævelser i benet
  • Vedvarende smerter i maveregionen
  • Neurologiske symptomer såsom slem og vedvarende hovedpine eller sløret syn
  • Små blodpletter under huden omkring det sted, man er blevet stukket

Kilde: European Medicines Agency (EMA).

Det er blot få uger siden, at EMA kom med en i store træk identisk udmelding om Astrazeneca-vaccinen. Også her lød konklusionen, at der er en mulig forbindelse mellem vaccinen og en række tilfælde af blodpropper, der er registreret hos modtagere af vaccinen i flere europæiske lande, herunder Danmark, hvor en enkelt kvinde er død.

EMA oplyser om Janssen-vaccinen, at de tilfælde, de har undersøgt, er »meget sammenlignelige med de tilfælde, der er opstået med covid-19-vaccinen udviklet af Astrazeneca, Vaxzevria«. Samtidig peger EMA på, at det kan være den samme type immunrespons, som agenturet pegede på ved undersøgelsen af Astrazeneca-vaccinen, der muligvis får enkelte til at få blodpropper efter vaccination.

Den 14. april offentliggjorde direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at styrelsen havde besluttet helt at indstille brugen af Astrazeneca-vaccinen, Vaxzevria, der indtil da havde været sat på pause i flere uger.

Beslutningen kom, en uge efter, at EMA konkluderede, at der er en mulig forbindelse mellem Vaxzevria og sygdomsforløb med blodpropper og et lavt antal blodplader.

I en pressemeddelelse skrev Sundhedsstyrelsen den 14. april om beslutningen:

»Siden den 11. marts har EMA lavet en vurdering af de sjældne, men alvorlige bivirkninger, der er set efter vaccination med covid-19-vaccinen fra Astrazeneca. Samtidig er der gennemført en række undersøgelser i Danmark, blandt andet af de danske tilfælde og i regi af det store overvågningsstudie af covid-19-vaccinerne, ’ENFORCE’. Også dansk-norske registerstudier har vist, at der er en overhyppighed af specifikke bivirkninger, især blodprop i venerne i hjernen, efter vaccination med covid-19-vaccinen fra Astrazeneca«.

I den forbindelse lød vurderingen fra Sundhedsstyrelsen, at alle - uden brug af Astrazeneca-vaccinen - ville være færdigvaccineret omkring starten af august.

»Vi er grundlæggende enig med EMA’s vurdering vedrørerende Astrazeneca-vaccinen,« lød det dengang fra Søren Brostrøm.

I pressemeddelelsen den 14. april omtalte Sundhedsstyrelsen også situationen med Janssen-vaccinen fra Johnson & Johnson.

»Sundhedsstyrelsen vil nøje følge de igangsatte risikovurderinger, der foretages af bl.a. amerikanske og europæiske lægemiddelmyndigheder, og Sundhedsstyrelsen vil fortsætte samarbejdet med danske eksperter om undersøgelser af effekt og bivirkninger ved alle covid-19-vacciner, også den nye Janssen-vaccine fra Johnson & Johnson,« skrev Sundhedsstyrelsen.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Læs også