Erhverv

Tidligere Brøndby-sportsdirektør åbner ny ledelseshøjskole

Den tidligere superligatræner og sportsdirektør i Brøndby IF, Troels Bech, åbner sammen med makkeren Jakob Aagaard en ny højskole rettet mod erhvervslivets ledere.

Troels Bech var sportsdirektør i Brøndby IF i perioden 2015-2018. Nu åbner han sammen med sin makker Jakob Aagaard en ny ledelseshøjskole. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Efter flere år som en fremtrædende personlighed i dansk topfodbold slår den mangeårige superligatræner og sportsdirektør i Brøndby IF, Troels Bech, nu ind på en ny kurs.

Sammen med sin forretningspartner Jakob Aagaard lancerer han Ledelseshøjskolen, der skal udbyde kursusforløb til erhvervslivets ledere med udgangspunkt i den klassiske danske højskoletankegang.

Ifølge Troels Bech er grundtanken bag Ledelseshøjskolen at give erhvervslederne en langt mere »balanceret og eksistentiel tilgang« til lederskab, så de ikke kører død i en verden af KPI’er og Excelark.

»Vores erfaring er, at rigtig mange ledere har blikket stift rettet mod opgaven og lægger meget energi og tid i deres arbejde. Men du risikerer simpelthen at brænde ud, hvis du ikke har det ene øje rettet mod dig selv. Så det personlige lederskab står i centrum,« siger Troels Bech.

»I dag er der så stor fokus på effektivitet, at man risikerer at udvaske sit eget værdimæssige ståsted. Men det er ikke kun funktionen, der giver en leder værdi. Det er i lige så høj grad inspirationen,« fortsætter han.

Blå bog: Troels Bech og Jakob Aagaard

Troels Bech, 54 år.

Var professionel fodboldspiller i bl.a. Silkeborg IF, inden han kastede sig over trænergerningen. Har bl.a. været træner for OB (flere gange), Esbjerg fB, FC Midtjylland og Silkeborg IF. I 2015 og frem til 2018 var han sportsdirektør i Brøndby IF.

Jakob Aagaard, 50 år:

Tidligere politibetjent. Har arbejdet med leder- og medarbejderudvikling i Ikea, BP og Semler Gruppen. Står også bag den interaktive vandrerute Kierkegaard by Nature.

Troels Bech, der selv er opvokset i en højskolefamilie, stoppede som sportsdirektør i Brøndby tilbage i 2018.

Herefter tog han på en jordomrejse med sin familie, men da han vendte retur til Danmark, lå der en mail fra Jakob Aagaard med en invitation til at starte en ledelseshøjskole sammen.

Jakob Aagaard, der oprindelig er uddannet politibetjent, har gennem en årrække arbejdet med leder- og medarbejderudvikling hos bl.a. Ikea, BP og Semler Gruppen.

Med i projektet er også et såkaldt advisory board, der bl.a. tæller landstræner Kasper Hjulmand, Britta Stenholt, der er topchef i Stark Danmark, og musikeren Michael Falch.

Til august er det så planen, at det første kursusforløb på Ledelseshøjskolen, der holder til på et kursussted i Gilleleje i Nordsjælland, skal sparkes i gang.

Hvert hold kommer til at består af 20 ledere. Over fire måneder skal lederne mødes flere gange fysisk på højskolen, ligesom der undervejs også holdes virtuelle møder.

Programmet består både af foredrag, gåture og oplæg om bl.a. den danske filosof Søren Kierkegaard.

Troels Bech, hvad kan en moderne leder bruge Søren Kierkegaard til?

»Vi tror på, at det er godt med mere tid til fordybelse, dannelse og langsommelighed. En gang imellem skal det være langsommeligt, for at det kan være langtidsholdbart.«

Bliver det ikke hurtigt lidt for filosofisk og ukonkret? Hvad skal en travl erhvervsleder bruge det til?

»At man ikke har nok tid, retfærdiggør måske netop at deltage i et ophold på højskolen,« siger Troels Bech og fortsætter:

»Udviklingen går mere og mere væk fra en KPI-båret ledelseskultur. Coronakrisen har måske lært os, at empati og tryghed er langt vigtigere. Det vigtigste i lederskab er at være mærkbar. Men det mærkbare forsvinder, når du har for travlt og bare krydser KPI’er af på en liste,« forklarer han.

Den nye ledelseshøjskole retter sig i princippet mod alle erhvervsledere.

Troels Bech forestiller sig dog, at det i starten vil blive personer fra især små og mellemstore virksomheder, der kommer til at fylde godt op på kursistlisterne.

»Men vi forestiller os også, at større virksomheder vil bruge os i forbindelse med talentprogrammer og interne uddannelser,« siger han.

Læs også