Erhverv
BREAKING

DI bifalder statministerens plan om at producere vacciner

Planen om at sende vaccineproduktion på kommercielle vilkår i Danmark kalder DI for »positiv« og understreger vigtigheden af, at Danmark også kommer til at indgå som en vigtig del af den europæiske forsyningskæde.

Erhvervsorganisationen DI klapper i hænderne over, at statsministeren vil sende vaccineproduktion i udbud på kommercielle vilkår.

Statsminister Mette Frederiksens (S) plan om at producere vacciner på dansk jord fra næste år falder i god jord hos Danmarks største erhvervsorganisation.

»Det er positivt at regeringen nu vil etablere et stærkt vaccineberedskab på markedsvilkår. Vi har nogle af verdens førende virksomheder indenfor medicin, medicinsk udstyr og sundhedsteknologi, der kan være med til at sikre vacciner – ikke bare til Danmark – men hele Europa og resten af verden,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science.

Mandag aften fortalte Mette Frederiksen Børsen og TV2, at opgaven om at producere vacciner mod covid-19 skal ske gennem en såkaldt markedshøring på to uger, hvorefter der laves et udbud på opgaven. Det skal sikre, at alle danskere kan blive genvaccineret på sigt, mens vaccineproduktionen også skal bruges som del af den europæiske vaccineinfrastruktur og til at afhjælpe den globale efterspørgsel på vacciner.

Det giver nogle store forretningsmuligheder for danske medicinalvirksomheder, hvis de lykkes med at vinde - ikke mindst fordi udenlandske producenter også kan byde på opgaven.

»Det vigtigste er – i vores øjne – ikke at Danmark bliver selvforsynende lige fra tidlig forskning til udvikling og produktion. Det vigtigste er, at Danmark – dvs. virksomheder i Danmark, danske forskningsmiljøer og danske myndigheder – bliver en central del af en europæisk forsyningskæde,« skriver Peder Søgaard-Pedersen.

EU har ifølge ham som ambition at blive verdens største vaccineproducent inden udgangen af i år med over 50 fabrikker på tværs af kontinentet, der tilsammen skal producere 2-3 mia. doser årligt.

»Her skal danske virksomheder spille en central rolle.«

BRANCHENYT
Læs også