Erhverv

Marts satte rekord - kunderne er strømmet ud i butikkerne

Omsætningen i detailbranchen bragede i vejret med næsten 20 pct. i marts. Tallet er det højeste nogensinde.

Kunderne er strømmet ud i butikkerne efter genåbningen.

Danskerne er strømmet i så stor stil ud i landets butikker, at det resulterede i et sandt boom i detailsalget. Det steg med hele 19,8 pct. fra februar til marts, og stigningen sendte detailsalget op i det højeste niveau, der nogensinde er registreret. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Wow, har man bare lyst til at sige. Der er tale om et meget kraftig hop i detailsalget,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

Boomet i detailsalget kommer, efter at den gradvise genåbning af Danmark begyndte den 1. marts. Efter denne dato fik butikker uden for landets storcentre f.eks. lov til at åbne igen.

»Selv om mange butikker nu har stablet onlineløsninger på benene, og kunderne er blevet mere orienterede mod at handle online, så har det ikke været nok til for alvor at holde hånden under forbruget. Derfor har mange af de mindre butikker nok set længselsfuldt frem mod den planlagte genåbning. Og med god grund. Det er på flere måder godt nyt, at rigtig mange forbrugere valfartede tilbage i butikkerne og på gågaderne,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Boomet i marts har ikke kunnet opveje for januar og februar, hvor landets butikker var omfattet af restriktioner. Det betyder, at detailsalget i første kvartal lå 3,6 pct. under niveauet fra de sidste tre måneder af 2020.

»Nedlukningen satte sit tydelige præg på detailhandelen i januar og februar, og selv om danskerne i høj grad handlede online under nedlukningen var det ikke nok til at opveje lukkede butikker og storcentre,« skriver Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Den store stigning i detailsalget er et godt tegn i forhold til den økonomiske genopretning i Danmark, lyder det fra økonomerne.

»Kigger vi lidt frem, er der god grund til optimisme. Restauranter og storcentre åbner gradvist, og dagens tal vidner om et enormt aftræk til en stor stigning i forbruget. Danskernes opsparing har været stor under nedlukningen. Og anden runde af udbetalingen feriepenge vil ligesom i efteråret også skubbe godt til forbruget,« skriver Troels Kromand Danielsen.

Læs også