Erhverv

USA's centralbankchef fastholder rekordlav rente

Den amerikanske økonomi er i bedring, og centralbanken fastholder de toneangivende rentesatser på 0-0,25 pct.

Jerome Powell

Som forventet af markedet kom der ikke de store nyheder fra det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed.

Flertallet af medlemmerne i den besluttende komité gentog, at de ikke forventer en rentestigning i indeværende prognoseperiode, som løber til og med 2030.

Dermed fastholder centralbanken rentesatserne på 0-0,25 pct. Opkøbsprogrammet på samlet set 120 mia. dollars obligationer om måneden i markedet fortsætter ligeledes uændret.

Jerome Powell mener stadig ikke, at det er det rette tidspunkt at begynde at tale om en neddrosling af bankens milliardstore igangværende opkøb af obligationer.

»Det er ikke tidspunktet til at have en dialog om tapering (neddrosling, red.),« sagde Jerome Powell på et pressemøde onsdag, efter bankens havde offentliggjort sin rentemelding i kølvandet af det todages rentemøde for april.

I sin meddelelse påpeger centralbanken endvidere, at økonomiske indikatorer og beskæftigelsen er styrket, blandt andet efter at vaccinerne er taget i brug.

»Den amerikanske centralbank holder sig fuldstændig i ro og fortsætter dermed med at fungere som indpisker til økonomien. Amerikansk økonomi har igen sat farten op på det seneste, og økonomien er nu nået dertil, hvor det ikke længere er de nedadrettede risici der er altdominerende, men nu også risikoen for at økonomien er på vej til at køre med for høj en fart,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til dagens rentemeddelelse.

Centralbanken peger på, at inflationen i USA er steget på grund af ”forbigående faktorer”.

Derfor vil det være passende med en nulrente, indtil bankens to hovedmål er nået. De handler om maksimal beskæftigelse og en inflationsrate på 2,0 pct. om året.

»Vi vil have, at inflationen løber højere, end den har det seneste kvarte århundrede. Det kræver, at inflationsforventninger, der er rigtig godt forankrede ved 2,0 pct., og det ser vi slet ikke endnu,« lød det fra Jerome Powell på aftenens pressemøde.

Strategien kommenteres også af Allan Sørensen, cheføkonomi i DI:

»En stor del skyldes midlertidige prisstigninger på energi og råvarer, og derfor ændrer Fed ikke på renten. Den amerikanske centralbank har også ændret strategi, så højere inflation kan accepteres i en periode, hvis blot den ikke ligger over to procent på langt sigt,« skriver han i en kommentar.

I september ændrede centralbankchef Jerome Powell i strategien med ønsket om, at inflationen i gennemsnit skal ligge på 2 pct. på lang sigt. Det betyder, at centralbanken vil tillade inflationen at gå over 2 pct. i en periode. Derfor vil de stigninger vi ser i inflationen i de kommende måneder ikke i sig selv give anledning til en strammere pengepolitik.

Ifølge Sydbank kan det blive vanskeligt for Fed, hvis inflationen henover sommeren viser sig at kravler over målsætningen på 2 pct., og hvis arbejdsmarkedet samtidig ruller derudad.

»Det er nøjagtig, hvad vi forventer vil ske, og derfor forventer vi også, at Fed i slutningen af året vil annoncere en plan for at trappe opkøbene af obligationer for nye penge ned,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også