Erhverv

Bavarian: Kan vi bekræfte nye data, har vi potentielt en universel coronavaccine

Det danske biotekselskab fremlægger nye, tidlige data for vaccinekandidaten, ABNCoV2, og de bekræfter ifølge selskabet selv vaccinens potentiale.

Arkivfoto: Bavarian Nordic

Det danske biotekselskab Bavarian Nordic ser nu yderligere indikationer på, at selskabet har gang i noget af det helt rigtige med sin coronavaccinekandidat ABNCoV2.

Det oplyser Bavarian Nordic i en fondsbørsmeddelelse.

»Vi er glade for at bekræfte vores Covid-19-vaccines stærke antistofrespons mod nye og mere bekymrende varianter af SARS-CoV2-virusset,« udtaler Paul Chaplin, adm. direktør i Bavarian Nordic, i en forberedt kommentar.

Bavarian Nordic har tidligere meddelt om prækliniske data, altså data der ikke er i mennesker.

De viste, at to doser af vaccinen uden hjælpestof, såkaldt adjuvant, var i stand til at fremkalde antistofniveauer mod den naturligt forekommende virusstamme (Wuhan), der var mere end 50 gange højere end dem, der måltes i prøver fra personer med overstået Covid-19 sygdom.

De viste også, at de to doser ydede beskyttelse mod virusset.

En neutraliseringstest af prøver fra forsøget har nu bekræftet tilsvarende høje niveauer af neutraliserende antistoffer mod SARS-CoV2-virusvarianterne B.1.1.7 (britisk) og B.1.351 (sydafrikansk).

Paul Chaplin udtaler samtidig, at ingen af den godkendte coronavacciner, også Pfizer/BioNtechs og Modernas, har vist de samme niveauer af beskyttelse mod den gængse og den sydafrikanske variant.

»Hvis disse resultater bekræftes i det igangværende kliniske forsøg, kan vi potentielt stå med den første universelle Covid-19-vaccine,« udtaler Bavarian Nordic-topchefen.

Bavarian Nordic indlicenserede ABNCoV2 fra AdaptVac i 2020.

Det danske biotekselskab har besluttet at videreføre ABNCoV2-projektet ved at investere i et fase 2-forsøg, det næstsidste forsøg inden et lægemiddel typisk kommer på markedet, som forberedelse til yderligere klinisk udvikling henimod godkendelse af vaccinen.

Fase 2-forsøget ventes påbegyndt i andet kvartal 2021 og sideløbende vil selskabet fortsætte med at søge finansiering for yderligere at avancere vaccinen gennem fase 3 - det sidste studie inden et lægemiddel typisk bliver godkendt.

Læs også