Erhverv

Ørsted-chef: Godt kvartal men kabelproblemer trækker ned

Finansdirektør i Ørsted, Marianne Wiinholt, er overordnet set tilfreds med dette kvartal. Foto: PR

Energiselskabet Ørsted kom gennem første kvartal af 2021 med et større hug i indtjeningen på knap 2 mia. kr. sammenlignet med samme kvartal året forinden, hvor blandt andet nyligt opdagede kabelproblemer har været resulteret i en hensættelse på 800 mio. kr.

Overordnet er finansdirektør Marianne Wiinholt dog godt tilfreds med kvartalet, der var en smule bedre end Ørsteds egne forventninger.

- Det er et solidt kvartal, og vi har set at driften har været god med en høj oppetid. Men vi sammenligner det selvfølgelig med et kvartal sidste år, hvor vi havde ekstrem stærk vind og en engangsindtægt i forbindelse med Hornsea på 1 mia. kr., siger Marianne Wiinholt til Ritzau Finans.

- Derudover har vi taget en hensættelse på 800 mio. kr. på nogle kabelproblemer, men hvis man ser bort fra det, er det et kvartal, vi er rigtig godt tilfredse med, og vi fastholder vores guidance, lyder det videre.

Driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) landede i første kvartal på 4863 mio. kr. Her var blandt analytikerne på forhånd ventet 5195 mio. kr. mod et driftsresultat samme kvartal sidste år på 6805 mio. kr.

Problemerne med kablerne er opdaget for nyligt, fortæller Marianne Wiinholt, og lige nu ser det ud til, at det har ramt op til 10 parker.

- Det er et problem, vi først har opdaget helt på det sidste. Vi opdagede det på en af vores vindparker, og det, vi ved nu, er, at det er potentielt op til 10 parker, der kan have samme problem. Nogle i mindre omfang og nogle i større omfang. Vi vurderer, at den samlede omkostning vil være 3 mia. kr. for os, vi vi har hensat 800 mio. kr., da det er omkostninger vi potentielt kan komme til at dække for vores partnere, siger finansdirektøren.

- Det er selvfølgelig ikke noget, vi er glade for, men vi er glade for, at vi opdagede det, da vi sandsynligvis kan redde meget af det, siger Marianne Wiinholt.

Ritzau Finans: Er der en risiko for, at problemet kan være mere omfangsrigt?

- Det kan både være mere omfangsrigt eller mindre omfangsrigt. Det er vores bedste bud på nuværende tidspunkt, men det er tidligt, lyder det fra Marianne Wiinholt.

Læs også
Top job