Erhverv

Johnson & Johnson-vaccinen tages ud af det danske vaccinationsprogram

Flere sundhedsordførere bekræfter overfor Jyllands-Posten, at Johnson & Johnson-vaccinen nu også er ude af det danske vaccinationsprogram.

Arkivfoto: Finn Frandsen / Polfoto.

Johnson & Johnson-vaccinen tages ud af det danske vaccinationsprogram.

Det bekræfter flere sundhedsordførere til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har på et møde med sundhedsordførerne fra de andre partier netop diskuteret vaccinesituationen i Danmark, hvor især Astrazeneca-vaccinen og Johnson & Johnson-vaccinen blev drøftet.

Johnson & Johnson bad i midten af april de europæiske lande om at suspendere udrulningen af vaccinen, indtil de nærmere omstændigheder omkring nogle tilfælde af sjældne blodpropper hos vaccinerede i USA blev undersøgt.

I sidste uge ophævede det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, sin anbefaling om at sætte brugen af vaccinen fra Johnson & Johnson på pause. I EU er vaccinen godkendt til personer på 18 år og opefter.

En række lande, herunder Danmark og Sverige, havde dog afventet for at se, hvad data fra de undersøgte tilfælde kunne fortælle myndighederne. Og nu har Danmark altså besluttet at tage vaccinen helt ud af vaccinationsprogrammet.

Johnson & Johnson

Her er et overblik over den nu skrottede vaccine:

 • Vaccinen er fra den amerikanske medicinalvirksomhed Johnson & Johnson.
 • Den er i EU godkendt til personer på 18 år og opefter.
 • I modsætning til vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna kræver det kun et enkelt stik med vaccinen fra Johnson & Johnson at blive færdigvaccineret.
 • Den skal opbevares ved en temperatur mellem to og otte grader. Dermed kan den haves i et køleskab, hvilket gør den nemmere at opbevare og håndtere end nogle af de andre ultrakolde coronavacciner.
 • Danmark har forhåndsindkøbt 8,2 millioner doser - altså nok til at vaccinere 8,2 millioner personer. Det er dermed den vaccine, der er indkøbt suverænt flest af. De første leverancer af vaccinen ankom til Danmark i midten af april, men ingen af doserne nåede at blive taget i brug.
 • Vaccinen har været i brug i USA. Her har nogle af de vaccinerede haft et sygdomsbillede, der minder om det, der er set ved visse patienter, der havde fået vaccinen fra Astrazeneca.
 • Johnson & Johnson-vaccinen er ligesom Astrazeneca-vaccinen baseret på et forkølelsesvirus. Man sætter genet fra coronavirussets spike-protein ind i forkølelsesvirusset. Det bruger man til at transportere genet ind i kroppens egne celler, der så kan lave spike-proteinet selv, og på den måde danner man immunitet.
 • Hvis man kommer i kontakt med coronavirus, efter at man har fået Johnson & Johnsons vaccine, vil immunsystemet genkende virusset og være klar til at forsvare kroppen mod det.
 • Det adskiller sig fra mRNA-vacciner, der bruger en kopi af et lille stykke arvemasse fra coronavirus til at få kroppen til at producere spike-proteiner.
 • Brugen af Astrazeneca-vaccinen blev i midten af marts sat på pause i Danmark, og i midten af april blev det besluttet at fjerne vaccinen som en del af det danske vaccinationsprogram mod coronavirus.
 • De, der kun har fået første stik med Astrazeneca-vaccinen og derfor ikke er færdigvaccineret, bliver tilbudt andet stik med en anden vaccine.

Kilder: Ritzau, Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen.

Astrazeneca-vaccinen, der nu hedder Vaxzevria, blev den 14. april taget ud af det danske vaccinationsprogram, fordi der også her er fundet sjældne alvorlige bivirkninger med blodpropper.

Der er lige nu 243.500 doser af Astrazeneca-vaccinen på lager, og i denne uge bliver yderligere 199.000 doser leveret. Det oplyser Statens Serum Institut.

Sundhedsstyrelsen har tidligere oplyst, at det ville betyde en yderligere forsinkelse i vaccinationskalenderen, hvis også vaccinen fra Johnson & Johnson blev droppet, så den voksne befolkning først vil være færdigvaccineret i slutningen af august i stedet for den 8. august, som tidsplanen ellers så ud, efter brugen af Astrazeneca-vaccinen blev stoppet.

Vaccinen fra Johnson & Johnson er den vaccine, som Danmark har købt flest doser af. Det er endnu uvist, hvad der skal ske med de ubrugte vacciner fra Astrezeneca og Johnson & Johnson, men flere partier har talt for, at man giver mulighed for at give vaccinerne på frivillig basis.

Se den opdaterede vaccinationskalender her.

Læs også
Top job