Erhverv

Opgøret ulmer: Førende advokatfirmaer lurer på at skrotte monopol

Topchefen i advokatfirmaet Lundgrens er åben for at lade andre end jurister komme ind på advokaternes monopol. Gorrissen Federspiel afviser heller ikke liberalisering, men det gør advokaternes hovedorganisationer.

Artiklens øverste billede
Tobias Vieth, bestyrelsesformand i advokatfirmaet Lundgrens, mener, at tiden er løbet fra advokatbranchens ejerbegrænsning. Foto: Stine Bidstrup

Mens advokaternes brancheorganisationer kæmper med næb og kløer for at holde fast i advokatstandens privilegier, er partnere i flere af landets førende advokathuse klar til at bryde monopolet.

Branchen kan lige så godt gå ind i en dialog om at afregulere erhvervet på en kontrolleret facon, mener den øverste leder af et af landets store advokatfirmaer, Lundgrens.

»Jeg mener ikke, vi som branche kan blive ved med at fastholde et de facto-monopol med ejerbegrænsningen. Vi kan lige så godt hive plastret af på én gang og betragte det som en mulighed frem for en branchebeskyttelse,« siger Tobias Vieth, som er bestyrelsesformand i Lundgrens.

Hvis man blander rollerne sammen, kan det være enormt skadeligt for tilliden til advokattitlen.

Paul Mollerup, adm. direktør, Danske Advokater

Med 134 ansatte og en omsætning på knap en kvart milliard kroner er firmaet en af landets 10 største advokathuse.

»Monopoler bibringer erfaringsmæssigt ikke bedre produkter,« siger han.

Tobias Vieth er med sin udmelding åben for, at store revisionshuse kan ansætte advokater, der kan beholde advokattitlen og operere som advokater, selvom de ikke er ansat i et advokatfirma. Det må de ikke, som reglerne i dag.

Udmeldingen er kontroversiel i den forstand, at de to advokatorganisationer Danske Advokater og Advokatsamfundet er skarpe modstandere af en liberalisering af advokattitlen.

Men Tobias Vieth er ikke alene.

Heller ikke managing partner Martin André Dittmer fra et af landets tre største advokatfirmaer, Gorrissen Federspiel, vil afvise tanken om en liberalisering.

»Min indgangsvinkel er: I stedet for at indtage et standpunkt om, at enhver forandring er helt uhørt, vil vi hellere gå ind i en dialog, når der nu foreligger en rapport med en række forslag. Kan man finde en model, der tilgodeser de forskellige hensyn, og som giver mulighed for bedre at kunne levere saglig og faglig højkvalitetsrådgivning på uafhængig basis til klienterne, så lad os da endelig se på det,« siger Martin André Dittmer.

Diskussionen om en liberalisering af de facto-advokatmonopolet blev intensiveret, da Konkurrencerådet i januar i år foreslog netop det i en rapport.

Men tanken blev stort set skudt ned af de to advokatorganisationer – og gør det stadig. Hvis man liberaliserer advokattitlen, går det ud over retssikkerheden, mener de.

»Advokattitlen er en meget tydelig markering over for samfundet om, at man taler med en rådgiver, hos hvem man får ubetinget uafhængighed. Den uafhængighed er helt afgørende for os. Hvis man blander rollerne sammen, kan det være enormt skadeligt for tilliden til advokattitlen,« siger Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater.

Professor Frederik Waage fra Syddansk Universitet er enig med organisationerne i, at advokattitlen er dyrebar og vigtig og skal beskyttes af hensyn til retssikkerheden for personer og virksomheder, der skal bruge en kyndig og uafhængig rådgiver i retssystemet.

Men det betyder ikke, at man ikke kan lade advokater arbejde andre steder end i advokatfirmaer.

»Hvis man ellers har styr på mulige interessekonflikter, og advokaten selv overholder de advokatetiske regler, kan jeg ikke se, hvorfor man ikke kan gøre det muligt for advokater, ansat i f.eks. revisionsfirmaer eller forsikringsselskaber, at arbejde som advokat for revisionsfirmaets kunder,« siger Frederik Waage.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.