Erhverv

Dansk Rema 1000-slot får rekordoverskud på økologiske varer

Gram Slot i Sønderjylland fik Rema-kæden ind som medejer, og det er blevet en god forretning. Corona-året 2020 gav trods modvind for hoteldriften et rekordstort overskud.

Bag det sønderjyske, økologiske landbrug Gram Slot står Svend Brodersen og familien. Medejer er discountkæden Rema 1000. Foto: Casper Dalhoff

Det er ikke nemt at drive et stort slot og et tilhørende landbrug. Men hos Gram Slot har et partnerskab med supermarkedskæden Rema båret frugt. Det sætter et nyt regnskab for 2020 to tykke streger under.

Året gav nemlig et overskud på 6,3 mio. kr. efter skat ud af en omsætning på 122 mio. kr. Dermed blev overskuddet mere end fordoblet i forhold til 2019, og omsætningen steg i samme ombæring med 15 pct.

Gram & Nybøl Godser, som selskabet bag Gram Slot hedder, indgik i 2010 en aftale med Rema 1000-kæden om at levere økologiske varer til Remas hylder. De bliver solgt både under navnet Gram Slot og under Remas eget navn. Dengang blev Rema også medejer af godset, så supermarkedskæden ejer en tredjedel, mens slotsejer Svend Brodersen sammen med to mindre investorer ejer resten.

Aftalen om at levere alt fra økologiske havregryn til spegepølser har vist sig at være en god forretning, for i de ti år er omsætningen kun gået opad hos Gram Slot.

Udover et landbrug med 3.000 hektar jord består den samlede forretning også af hoteldrift, konferencer og besøg på slottet. I et corona-ramt år har den del stået meget stille, fremgår det af regnskabet. Omsætningen blev halveret, men samtidig gik det bedre end forventet med salg af fødevarer, som derfor kunne dække det økonomiske hul.

Det har dog krævet mange omstillinger på godset, lyder meldingen.

»Vores forretningsmodel har medført, at vi ikke har været omfattet af kompensationsordningerne under covid-19 til lønninger, faste omkostninger eller aflyste arrangementer. Vi har under nedlukningsperioderne oplevet stor fleksibilitet fra de berørte medarbejdere, som har bidraget i andre funktioner, hvilket har haft positiv indflydelse på årets resultat. På trods af en kraftig reduceret omsætning grundet nedlukninger og forsamlingsforbud har slotsaktiviteterne forbedret resultatet med 600 t.kr. set i forhold til 2019,« skriver ledelsen.

Corona-pandemien gav altså både roser og torne hos Gram Slot, men samlet gav det medvind på bundlinjen i forhold til et normalt år. I 2021 forventer selskabet derfor at lande et overskud på mellem 5 og 7 millioner kr. før skat, altså et lavere niveau end i 2020.

Læs også
Top job