• Opdateret 03/05/2021 kl. 17:26
Erhverv

Ekspertgruppe: Hjælpepakkerne skal stoppe 1. juli

De nuværende hjælpepakker skal stoppes den 1. juli, mener de økonomiske eksperter, der rådgiver Folketinget. Særligt ramte brancher skal dog kunne få hjælp derefter også.

Artiklens øverste billede
Torben M. Andersen er formand for den gruppe af økonomiske eksperter, som rådgiver Folketinget om hjælpepakkerne. Foto: Stine Rasmussen

Det er svært at spå om udviklingen – men der er brug for at stoppe hjælpepakkerne til dansk erhvervsliv fra 1. juli.

Sådan lyder konklusionen fra det råd af økonomiske eksperter, som skal klæde Folketinget på til forhandlinger om fremtiden for hjælpepakkerne. 

Det er nødvendigt at få erhvervslivet tilbage i et normalt gear uden hjælp fra staten, lyder konklusionen på den rapport, der netop er udsendt af rådet.

»På den baggrund foreslås det, at hjælpepakkerne ophører i deres nuværende form fra d. 1. juli 2021, dvs. de eksisterende kompensationsordninger ophører, og de brede likviditetsordninger på skatteområdet forlænges ikke, men ophører, når betalingerne forfalder. Det gælder uanset om genåbningen forløber lidt hurtigere eller lidt langsommere end planlagt,« skriver de økonomiske eksperter i rapporten.

Det skal dog ikke være helt slut med hjælpepakker fra 1. juli, for nogle virksomheder vil stadig være ramt af tvangslukning eller restriktioner, lyder vurderingen. Derfor skal der laves mere specifikke ordninger, som hjælper disse selskaber.

»Det foreslås, at der i en periode efter d. 1. juli 2021 etableres nye ordninger, der kan tage hånd om særligt udsatte virksomheder, mens de eksisterende ordninger for tvangslukkede virksomheder fortsætter. Det er vigtigt, at der sker en målretning mod særligt udsatte virksomheder. Adgangen til kompensation kan baseres på en tilgang med en relativ enkel ordning med afsæt i egenskaber ved de generelle ordninger, som sikrer, at alle virksomheder med en betydelig omsætningsnedgang er omfattet, men med skærpede adgangskrav,« skriver eksperterne.

De nye ordninger skal altså i højere grad være baseret på nøgletal end på, om en virksomhed har en bestemt branchekode, foreslår rådet. 

Hjælpepakkerne har været gode for den danske økonomi, men de må ikke fortsætte længere tid end højst nødvendigt. Vi ved nemlig ikke, om corona-hensyn vil være nødvendige lang tid frem – for eksempel på restauranter – eller om pandemien kommer til at ændre på forbrugsvaner. Disse ændringer skal erhvervslivet tilpasse sig på egen hånd, med mindst mulig indblanding fra statslige hjælpepakker. Priser skal ændres, job vil forsvinde, og nye vil opstå – som altid i en levende økonomi, lyder det fra eksperterne. 

»Bremses disse mekanismer, vil det på længere sigt have store konsekvenser for produktivitet, beskæftigelse og velstand,« advarer de.

Den økonomiske ekspertgruppe bag rapporten består af tre professorer fra Aarhus Universitet, nemlig Torben M. Andersen som formand, sekunderet af Michael Svarer og Philipp Schröder. Gruppen udgav også en rapport om udfasning af hjælpepakker i foråret 2020. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.