Erhverv
BREAKING

Domstol underkender EU-ja til statsstøtte til Postnord

Danmark taber sag om statsstøtte til PostNord ved EU-Domstolen anlagt af brancheorganisation.

Arkivfoto

EU-Domstolen har annulleret en EU-godkendelse af dansk statsstøtte til PostNord, meddeler domstolen onsdag i en pressemeddelelse.

Den annulleres på to af fem konkrete punkter: En kapitalindsprøjtning på en milliard danske kroner i 2017 og fritagelsen for moms.

Sagen udspringer af en klage fra Danske Fragtmænd og brancheorganisation for den danske vejgodstransport (ITD).

De havde krævet, at EU-Kommissionens beslutning om at godkende statsstøtte til Postnord i 2018 skulle annulleres.

Sagsøgerne begrundede klagen i, at EU-Kommissionen ikke havde indledt en formel undersøgelsesprocedure i henhold til EU-traktaten.

De havde konkret klaget over momsfritagelsen til Postnord og en stor kapitalindsprøjtningen i 2017.

Desuden havde de blandt andet peget på, at den statslige kompensation, som Postnord modtager for sin pligt til at bringe post ud, er uforenelig med reglerne i EU's indre marked.

Postnord har pligten til at bringe post ud i Danmark, og denne opgave udgør ifølge selskabet en tredjedel af Postnord Danmarks samlede salg.

Denne andel har været faldende, mens Postnord samtidig har fået meget mere uddeling af pakker, som er et marked i stor vækst på grund af stigende e-handel.

Her er Postnord i konkurrence med andre selskaber. De har længe argumenteret for, at statsstøtten giver Postnord en urimelig fordel i konkurrencen.

ITD er tilfreds med afgørelsen fra EU-Domstolen. Brancheorganisationen har ikke endnu besluttet, om de punkter, hvori de ikke får ret, skal appelleres.

- Vi er selvfølgelig rigtig glade ved første løsning. Vi har hele tiden sagt, at der var noget galt, fordi der hen over de sidste mange år er givet rigtig mange millioner kroner til det underskudsgivende Postnord. Det har været en konkurrence fra Postnord, som vi har oplevet som helt unfair, siger ITD-direktør Carina Christensen.

Hun tilføjer, at ITD gerne havde set, at hele afgørelsen var blevet annulleret. Og organisationen vil nu nærlæse afgørelsen.

Læs også