Warren Buffett ser inflation alle vegne - danske topchefer tager det roligt
Stjerneinvestoren Warren Buffet ser »betydelig inflation«, men topcheferne for nogle af de danske C25-selskaber er ikke så bekymrede over de stigende råvarepriser.
Priserne for stål, kobber, træ og adskillige andre råvarer fortsætter med at brage i vejret. Det øger risikoen for høj inflation og en spiral af stigende priser.
Flere af de danske C25-selskaber er opmærksomme på prisstigningerne, men der er pt. ingen frygt for, at inflationen galopperer afsted, hvilket kan tvinge centralbankerne til at hæve renterne.
Mens nogle selskaber kan sende prisen videre til kunderne, nyder FLSmidth som leverandør til mineindustrien ligefrem godt af udviklingen.
FLSmidths topchef Thomas Schulz bider eksempelvis mærke i, at prisen for et ton kobber har været oppe at runde 10.000 dollars.
»Sidste gang, vi oplevede det, var for 10 år siden,« siger han.
Hos Vestas har prisstigningerne på stål topchefens bevågenhed.
»Vi snakker ikke om nogle få procenter. Vi snakker om en stigning i stålprisen i nogle markeder på 60-70 pct. i løbet af de sidste seks måneder,« sagde Vestas’ adm. direktør Henrik Andersen til analytikere i forbindelse med regnskabet for første kvartal.
Vi er ikke bange for inflationen.
Vindmølleproducenten har en klar politik om ikke at gamble med råvarepriserne, så når Vestas sælger en mølle til levering i fremtiden, låses den fremtidige stålpris fast - typisk ved hjælp af finansielle afdækningskontrakter. Dermed rammes Vestas’ resultat ikke af de stigende priser, men det gør kunder som Ørsted.
De stigende råvarepriser har delt investorer og eksperter i flere lejre, der er uenige om konsekvenserne.
Nogle frygter, at de stigende priser på råvarer er af mere permanent karakter, og at prisstigningerne - der ofte sendes videre til forbrugerne - kan give et opadgående lønpres og tvinge centralbankerne til at hæve renterne tidligere end ventet.
Andre forventer, at der er tale om et forbigående fænomen, som skyldes, at de globale forsyningskæder fortsat er hårdt mærket af covid-19-pandemien. Det har eksempelvis sendt fragtraterne på rekordhøje niveauer til gavn for A.P. Møller - Mærsk, mens bilindustrien kæmper med mangel på chips, hvilket har tvunget mange fabrikker til at indstille produktionen og har sendt prisen på biler i vejret.
»Det vil ende et sted midt imellem og svinge op og ned med tiden. Vi er ikke bange for inflationen,« siger Thomas Schulz fra FLSmidth, der mener, at for lav inflation og lave renter i en lang periode er usundt.
Warren Buffett, den verdenskendte investor og formand for konglomerat Berkshire Hathaway, kommenterede udviklingen lørdag i forbindelse med selskabets generalforsamling. Han ville ikke spå om, hvad udviklingen kommer til at betyde, men han har taget temperaturen på tingenes tilstand.
»Vi ser meget betydelig inflation,« lød det fra Warren Buffett, der via Berkshires Hathaways mange helejede selskaber har dyb indsigt i forskellige værdikæder.
»Det er meget interessant. Vi hæver priserne. Folk hæver priserne over for os, og det bliver accepteret.«
Hos Mærsk gør inflationen ikke adm. direktør Søren Skou nervøs.
»Jeg synes ikke, at vi på nuværende tidspunkt kan se alvorlige tegn på stigende inflation. Vi er ikke makroøkonomer, men det er da klart, at jo flere penge, der bliver pumpet ud i økonomien, jo større sandsynlighed er der for inflation,« sagde han på et pressemøde i kølvandet på det nyeste kvartalsregnskab onsdag.
Jeg synes ikke, at vi på nuværende tidspunkt kan se alvorlige tegn på stigende inflation.
Thomas Schulz fra FLSmidth kan glæde sig over udviklingen, fordi stigende råvarepriser sender kundernes indtjening op.
»Det er meget positivt for FLSmidth, for hvis mineselskaberne har flere penge, vil de investere mere i sofistikerede hightech-løsninger frem for billige løsninger,« siger han.
Desuden ser han den effekt, at flere mineselskaber vil omstille sig hurtigere til mere bæredygtigt udstyr, når de har flere penge mellem hænderne. Det er ifølge direktøren positivt for koncernen, da FLSmidth netop satser grønt.
Til en analytikerkonference i forbindelse med onsdagens kvartalsregnskab fortalte Thomas Schulz, at højere råvarepriser altid udløser højere priser fra underleverandørerne:
»Det er vi forberedt på, og selvfølgelig forsøger vi at hente det ind i vores egen prissætning over for slutkunden.«
Søren Skou fra A.P. Møller-Mærsk siger, at de forskellige stimulipakker, som coronakrisen har sparket i gang, bør øge inflationen. Særligt den nye amerikanske præsident Joe Bidens enorme indsprøjtning til økonomien kan få betydning.
»Efter alle gængse lærebøger skulle det jo på et eller andet tidspunkt føre det til en form for inflation, men det er ikke noget, vi kan se på nuværende tidspunkt,« sagde Skou i forbindelse med regnskabet for første kvartal.