Erhverv

Ikea er klar til at købe dine brugte møbler tilbage

Møbelhuset er blevet klar til at lancere sit "buy-back"-koncept i 27 lande, efter corona satte en stopper for planerne i november.

Ikea ruller nu sit genkøbs-projekt ud i 27 lande, efter man måtte udskyde det i november sidste år på grund af corona. Foto: Christian Lykking

Hvis du har en gammel kommode, bogreol eller et spisebord fra Ikea, så er koncernen klar til at købe møblerne tilbage med tanke på videresalg.

Tilbagekøbsordningen er et led i Ikeas målsætning om at blive mere bæredygtig, så koncernens gamle møbler ikke bare lander på lossepladsen, skriver BBC.

Kunder, der afleverer brugte møbler, vil blive tilbudt en tilgodeseddel - voucher - på beløbet, som så kan kan bruges til at købe nye møbler for eller de kendte kødboller.

Der bliver tre kategorier for tilbagekøb, som afhænger af møblernes stand.

Et brugt møbel der returneres og er så godt som nyt og uden skrammer, udløser en voucher på 60 pct. af den originale pris.

Produkter med mindre skrammer udløser 40 pct. af den oprindelige pris, og godt brugte møbler vil blive købt tilbage for 30 pct. af prisen.

Second hand-møblerne vil blive sat til salg i specielle afdelinger i de større varehuse og gennem partnere inden for e-handel.

Oprindeligt lancerede Ikea konceptet i november sidste år, men måtte udsætte det på grund af coronakrisen og måske også en stejl indlæringskurve fra pilotprojekterne, når det kom til håndteringen.

»Jeg siger ikke, at vi har alle svarene, men vi lærte nok af pilotprojektet til at fortælle os, at dette kunne være noget af reel værdi for os og vores kunder,« siger Hege Saebjörnsen, der er miljø- og bæredygtighedsekspert hos Ikea, til BBC .

De tilbagekøbte møbler, som er omfattet af tilbagekøb, er kommoder, skabe, reoler og bogreoler, små borde, spiseborde og skriveborde.

Det fungerer på den måde, at man online udfylder en blanket som derefter kommer med en foreløbig bedømmelse af prisen. Herefter møder man op med varen i møbelhuset.

Det kræves, at møblerne afleveres samlet, hvilket kan skabe visse transportproblemer for eventuelle sælgere.

»Produkterne kan tage skade af at blive skilt ad, så vi kan kun acceptere produkter, der er samlet. Det sikrer, at møblerne er i orden og af god kvalitet,« siger Hege Saebjörnsen.

Også Ikea Danmark var en del af den oprindelige lancering i november sidste år under overskriften ”Gensalg”.

Læs også
Top job