Erhverv

EU vil også arbejde for at fjerne patenter på covid-19-vacciner

Først meldte USA’s præsident ud, at patenter på covid-19-vacciner bør droppes. Nu er EU’s ledelse med på ideen, som kan koste medicinalselskaber dyrt.

Vacciner til tredjeverdenslande er blevet storpolitik, og nu ønsker både USA og EU at droppe patentbeskyttelsen for at få flere vacciner afsted. Her bliver en kenyansk kvinde vaccineret . Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP

Verden er i en voldsom krise, som kun vacciner til hele kloden kan løse. Derfor skal patentbeskyttelsen af vacciner mod covid-19 ikke gælde.

Sådan lød det i korte træk fra USA’s præsident Joe Biden onsdag, og torsdag fulgte EU’s topledelse efter. Kommissionsformand Ursula von der Leyen meldte ud, at EU er villig til at se på forslaget om at fjerne patentrettighederne i dette særlige tilfælde. Det skriver Reuters.

Allerede da Joe Biden ændrede USA’s politik på området, begyndte aktiekurserne at droppe for de selskaber, der nu producerer coronavacciner. Hos Moderna faldt kursen således med 16 pct. i løbet af onsdag og torsdag, men har siden indhentet en del af det tabte.

Diskussionen om patenter på medicin er særdeles betændt, især i de tilfælde hvor tredjeverdenslande må opgive at behandle en alvorlig sygdom på grund af prisen på medicinen. Normalt står medicinalselskaberne hårdt på deres ret til patentbeskyttelse og dermed muligheden for at opkræve priser, der er meget langt fra produktionsprisen på medicinen. Argumentet har været, at udgifterne ligger i udvikling og test af medicinen, samt alle de fejlslagne forsøg på at opfinde en ny kur til gavn for menneskeheden.

Men den globale krise udløst af coronasmitten har vendt op og ned på det hele hos flere selskaber. Stater har betalt milliarder af kroner til medicinalselskaber for at dække udviklingsomkostninger og fremskynde udviklingen af vacciner mest muligt. Undervejs har AstraZeneca valgt, at selskabets vaccine skal sælges til kostpris til udviklingslande. En anden producent, Moderna, har meldt ud, at selskabet ikke vil håndhæve patentet på vaccinen, men føler sig omvendt overbevist om, at det primært handler om produktionskapacitet og evnen til at skalere den op.

EU’s udmelding blev suppleret med modsatrettede toner fra Tyskland, som rummer en stor medicinalindustri. Her lød meldingen, at patenter er afgørende for innovationen og skal opretholdes.

Læs også
Top job