Erhverv

Brøler på vaccinefabrik i USA rammer hele verden: 70 mio. corona-vacciner er i fare

To forskellige vacciner er blevet blandet på en fabrik, og nu skal 70 mio. doser af Johnson & Johnson-vaccinen stoppes og undersøges, før de må bruges. Der er allerede kasseret 15 mio. vaccinedoser.

Vacciner solgt til lande i hele verden skal nu stoppes og undersøges nærmere, efter problemer på en amerikansk vaccinefabrik. Foto: Reuters/Dado Ruvic/File Photo

Verden råber på vacciner, der kan bremse corona-pandemien, men nu skal – i værste fald – 70 mio. doser af Johnson & Johnson-vaccinen smides i skraldespanden. En vaccinefabrik i Baltimore i USA er nemlig blevet afsløret i at have sendt vacciner afsted, som ikke fulgte ’opskriften’. Det skriver New York Times.

Emergent Biosolutions, som producenten hedder, har kontrakt på produktion af både Johnson & Johnson-vacciner og på Astrazeneca-vaccinen. Og problemet har været, at der kom indhold fra Astrazeneca-vaccinen med over i Johnson & Johnsons version. En oplagt forklaring er, at medarbejderne ikke følger reglerne om, at de skal skifte tøj og tage bad, hvis de går fra produktion af den ene vaccine til den anden.

Det amerikanske lægemiddeltilsyn FDA greb ind i marts, og dengang måtte 15 mio. doser destrueres. Men problemet kan have været mere udbredt, og derfor skal 70 mio. doser af Johnson & Johnson-vaccinen nu sættes til side og testes. Nogle af dem er solgt til EU, Canada og Sydafrika, og her siger myndighederne, at man ikke har opdaget nogle problemer endnu. Men doserne, der er under mistanke om kontaminering, skal sættes til side og undersøges, hvilket kan forsinke vaccineudrulningen. EU har meldt ud, at ingen vacciner fra denne fabrik vil blive brugt, før de er frikendt. Hvor længe det kan tage, er der ikke noget bud på.

I Danmark er vaccinerne fra både Astrazeneca og Johnson & Johnson blevet dømt ude, men lande, som er ramt meget hårdere af covid-19, kan ikke tillade sig samme luksus. Her skal man nu vurdere risikoen for en vaccine med mulige kvalitetsproblemer op mod den gevinst, vaccinen kunne være for folkesundheden.

Baltimore-fabrikken har også fået forbud mod at producere nye vaccine-portioner, men må gerne færdiggøre dem, der er undervejs. Først når de problemer, der har ført til en blanding af de to forskellige vacciner er færdig, og en løsning er aftalt, må produktionen komme i gang igen.

Læs også
Top job