Erhverv

Voldsom efterspørgsel på lithium varsler stigende priser på elbiler

Prisen på metallet lithium er stigende, for producenterne kan ikke følge med. Det vil med tiden få prisen på de store batterier i elbiler til at stige.

Lithium-produktion i Argentina i 4000 meters højde. Foto: Enrique Marcarian/Reuters/Ritzau Scanpix

I mange år er det kun gået én vej med prisen på de lithium-ion-batterier, der har gjort moderne elbiler muligt – nemlig drastisk nedad.

Men nu hvor de store bilproducenter som Volkswagen og de kinesiske forbrugere har kastet deres kærlighed på elbiler, stiger efterspørgslen efter lithium-ion-batterier voldsomt. Og lithium-minerne kan ikke følge med. Det skriver Reuters.

Problemet med det manglende udbud af lithium er forværret af sidste års økonomiske usikkerhed. De planlagte udvidelser blev sat på hold hos verdens store producenter af det hvide metal. Men nu begynder pengene at rulle og produktionsanlæggene at blive bygget ud.

Tempoet er bare ikke højt nok i forhold til behovet, så priserne på lithium drøner op. I løbet af det seneste år er prisen på lithium steget med 59 pct., ifølge Benchmark Mineral Intelligence. Og priserne vil fortsætte med at stige, lyder vurderingen fra analytikerne.

Forbruget af lithium forventes at stige fra 320.000 tons i 2020 til over en million tons i 2025 på grund af en stor stigning i produktionen af elbiler. Men det vil stadig være 200.000 tons mindre, end der er behov for, og dermed vil priserne på det vigtige råmateriale stige.

Stigende priser på lithium er dog ikke den eneste faktor i batteriets samlede pris. Der bliver løbende opfundet mere effektive batteriteknologier, og produktionen bliver mere strømlinet. I årene 2010 til 2019 gik elbiler fra at være et nicheprodukt til et folkeligt gennembrud. I samme periode faldt prisen på lithium-ion-batterier fra omkring 8000 kr. til omkring 1000 kr. pr. kilowatt-time.

Læs også
Top job