Erhverv

Legetøjsproducenten Mattel iværksætter nyt bæredygtigt initiativ

Legetøjsproducenten Mattel, som står bag Barbie, Matchbox og MEGA toys, lancerer nyt initiativ i kampen for en grønnere fremtid.

En af Matells mest populære produkter er Barbiedukken, som har eksisteret i mere end 60 år. Foto: Finn Frandsen

Gamle barbiedukker skal blive til nye. Det har den amerikanske legetøjsproducent Mattel besluttet. Derfor har virksomheden lanceret et nyt program, som skal bidrage til, at gammelt legetøj genanvendes, skriver CNN.

’Mattel PlayBack’ hedder initiativet, som på nuværende tidspunkt er et pilotprogram. Tiltaget er en del af virksomhedens samlede strategi, som bygger på en mere bæredygtig fremtid.

Legetøjsproducenten har tidligere meddelt, at Mattel har en ambition om finde en løsning, så alle dens produkter og emballage produceres af 100 pct. genanvendelige eller biobaserede plastmaterialer inden 2030.

Forsøgsordningen med Mattel PlayBack fungerer ved, at frivillige deltagere pakker deres gamle legetøj, printer en gratis pakkelabel fra legetøjsproducentens hjemmeside og sender pakken afsted. Derefter sørger Mattel for at sortere legetøjet, så det kan genbruges bedst muligt.

Programmet gælder på nuværende tidspunkt ikke alle Mattels produkter, men begrænser sig til produkter fra Barbie, Matchbox og MEGA toys.

Hos den danske legetøjsgigant Lego iværksatte de for år tilbage et lignende tiltag. I 2015 hoppede Lego i den grad med på den bæredygtige bølge, da virksomheden besluttede at investere 1 mia. kr. i et center for bæredygtigt materiale i Billund.

Ligesom Mattel har Lego også sat sig nogle konkrete mål om bæredygtighed, som er mindst ligeså ambitiøse. Allerede i 2025 vil Lego producere alt emballage i et bæredygtigt materiale, og i 2030 skal alle Legos produkter produceres af enten bioplast eller af genbrugsmaterialer.

Den fornemmeste opgave for centeret i Billund er derfor at finde miljørigtige alternativer til den plastik, der i dag anvendes til at producere de farverige plastiklodser fra Lego.

Siden 1963 er størstedelen af alle legoklodser blevet produceret af plastikmaterialet ABS. Den danske legetøjsproducent har endnu ikke fundet den endelige løsning, men er foreløbig lykkedes med at lave buske og blade til Lego-træer ud af et bæredygtigt materiale, som er lavet af sukkerrør.

Læs også