Serier

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Niende rekordår i træk: Trackman blev ikke stoppet af corona

Trackman havde forventet at blive påvirket negativt af coronakrisen. Sådan kom det ikke til at gå. Tværtimod.

Corona rammer verden
Klaus Eldrup-Jørgensen, der her ses i den lyseblå skjorte, står i spidsen for Trackman, som år efter år vokser markant.

Trackman fortsætter den stabile vækstkurve, som få virksomheder i dansk erhvervsliv kan matche.

I 2020 steg både omsætningen og indtjeningen med over 20 pct. Overskuddet før skat nåede op over 250 mio. kr. for Trackman, der i 2011 havde et overskud på 1 mio. kr. og nu ni år i træk har leveret rekordregnskaber.

Trackman
  • Trackman blev stiftet i 2003 af brødrene Klaus og Morten Eldrup-Jørgensen samt Fredrik Tuxen og Carsten Hallas
  • De fik ideen, da de som golfspillere var trætte af, at de ikke fik noget umiddelbart output, når de trænede på driving rangen. Der var intet konkurrenceelement eller noget feedback, som hvis man havde spillet på en bane
  • På ganske få år fik virksomheden nærmest monopol på statistiske træningsværktøjer inden for golf. Senere blev én af stifterne købt ud af virksomheden
  • I 2010 lykkedes det TrackMan at få Tiger Woods som kunde

  • Senere gik Trackman ind i baseball, og nu står selskabets teknologi på stort set alle stadions, hvor der spilles professionel baseball i USA, Korea og Japan

Det er til trods for, at Trackman forventede, at coronakrisen ville påvirke selskabets resultater negativt i 2020. Men sådan kom det ikke til at gå. Tværtimod.

»Da covid-19 brød løs i foråret sidste år, hvor vi afleverede vores regnskab, var det svært at forudsige udviklingen. Vi besluttede derfor at tage en afventende konservativ holdning i vores regnskab,« siger Klaus Eldrup-Jørgensen, adm. direktør i og medejer af Trackman.

Selskabet har med sin radarteknologi revolutioneret måden at træne på inden for først golf og senere baseball.

I de to sportsgrene er det svært at finde professionelle, som ikke gør brug af Trackmans teknologi, der på et splitsekund måler tal for hastighed, boldtræf, rotation og andre detaljer.

Golfikonet Tiger Woods er blevet afhængig af Trackman i en grad, så Klaus Eldrup-Jørgensen har et billede, hvor Tiger Woods netop er gået ud af et fly og kun har én ting i sine hænder. En Trackman.

Mens baseball blev hårdt ramt af coronakrisen, bød 2020 på et sandt boom for golfsporten. Rundt omkring i verden, herunder i Danmark, er et stigende antal mennesker begyndt at dyrke golf, og det kan mærkes hos Trackman, som sælger sine produkter i mere end 60 lande.

»Golf generelt endte med at blive den store vinder under coronakrisen i 2020. Antallet af aktive spillere steg dramatisk i hele verden, og antallet af spillede runder ligeså. Udviklingen i golfforretningen mere end kompenserede for nedgangen i baseball,« siger Klaus Eldrup-Jørgensen.

I 2021 har golfforretningen fortsat sin pæne udvikling hos Trackman, mens baseball er tilbage på niveauet før coronakrisen. Samtidig forventer Trackman i 2021 at få hul igennem og lave de første kommercielle salg til topklubber inden for fodbold og amerikansk fodbold. Det samme håbede Trackman på i 2020.

»Både fodbold og amerikansk fodbold var hårdt ramt af covid-19. Det har ikke været muligt for os at besøge kunderne og demonstrere vores produkter. Vi blev ikke tilladt adgang til stadions,« siger Klaus Eldrup-Jørgensen.

Omsætningen forventes at stige med mellem 25 og 35 pct. i 2021. Hvis det sker, vil omsætningen nærme sig 1 mia. kr., når året er slut. Samtidig forventes overskudsgraden igen at være mellem 35 og 40 pct., hvor Trackmans overskudsgrad har befundet sig en årrække.

Trackman forventer, at væksten primært vil ske i USA, Europa, Japan og Sydkorea.

Antallet af ansatte i Trackman voksede netto med 66 personer i 2020, og selskabet beskæftiger nu mere end 400 ansatte globalt. Hovedkontoret er beliggende i Vedbæk.

Trackman blev stiftet i 2003 af brødrene Klaus og Morten Eldrup-Jørgensen samt Fredrik Tuxen og Carsten Hallas. De tre førstnævnte ejer tilsammen 97 pct. af firmaet i dag, mens en håndfuld af de første medarbejdere tegner sig for de resterende 3 pct.

Stifterne fik idéen til teknologien, da de undrede sig over, at golf gennem et århundrede ikke havde forandret sig særlig meget på træningsbanen.

Udøverne slog stadig spandevis af bolde og forsøgte at korrigere fejlene mere ud fra bløde fornemmelser end hårde fakta, selv om alle andre dele af spillet - boldene, udstyret og banerne - havde udviklet sig kraftigt i takt med tiden.

Derfor udså brødrene Eldrup og Carsten Hallas sig radarteknologien Doppler, som militæret bruger til at tracke missiller og projektilers bane efter affyringen. De fik kontakt med radaringeniør Fredrik Tuxen, der igennem hele sin karriere havde arbejdet med Doppler-radarteknologien inden for militære applikationer.

I første omgang bestod firmaet kun af en håndfuld medarbejdere, der forsøgte at skrue et produkt sammen i direktørens private garage og baghave og bl.a. blev aflønnet via tidligere indtægter fra Klaus Eldrup-Jørgensens job som topchef for biotekselskabet Nordic Biosciences samt direktør i Dako og Novo Nordisk.

Læs også
Top job