Erhverv

Svenske forskere advarede i 2020 om brandskole som kilde til forurening

Mens borgere i Korsør fortsatte med at spise forgiftet kød, undlod kommunalt ejet forsyningsselskab at reagere på advarsel om forurening.

Artiklens øverste billede
Kenneth Nielsen er formand for en lokal kogræsserforening, der skulle forsyne medlemmerne med kvalitetskød. Nu viser det sig, at køerne i årevis har slubret forgiftet vand fra en nærliggende brandskole. Vandet er blevet ledt ned på marken gennem et rør og videre ud i Korsør Nor. Foto: Brian Karmark

Allerede i det tidlige forår 2020 pegede svenske forskere på en brandskole som mulig kilde til forurening med fluorstoffet PFOS i Korsør. Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Men først knap et år senere udpegede Slagelse Kommune brandskolen i Korsør som kilde til forureningen. I mellemtiden fortsatte mere end 180 borgere, som nu bliver undersøgt på Holbæk Sygehus, med at spise forgiftet kød fra kvæg, der græssede på en mark nær brandskolen.

Kenneth Nielsen har spist kød fra kvæget i 15 år. Han venter nu svar på en blodprøve, der skal vise, hvad forureningen betyder for ham.

»Hvis man havde reageret dengang, ville vi have slået sidste års dyr ned og have undgået at spise en hel sæsons kød. Jeg er dybt rystet og koger indvendig,« siger han. 

Det kommunalt ejede selskab SK Forsyning fik i efteråret 2019 taget prøver for sprøjtegifte, men da forskere analyserede prøverne, fandt de store mængder PFOS.

»PFOS forekommer i vandet. Er der, eller har der været, nogen brandøvelsesplads i nærheden?« spurgte forskerne fra Lund Universitet i marts 2020. 

Først syv måneder senere underrettede Slagelse Kommune Miljøstyrelsen om sagen. Koncentrationen af det giftige stof var så høj, at styrelsen straks gav kommunen besked om at finde forureningskilden uden yderligere målinger.

Derfra gik der alligevel yderligere to måneder, før kommunen begyndte at undersøge, hvor forureningen stammede fra. Driftschefen i SK Forsyning, Jan Jørgensen, erkender, at der kunne være handlet hurtigere.

»Den note fra svenskerne får os til at ligne nogle fjolser. Men vi kendte ikke omfanget af det her, og ingen havde forestillet sig dette forløb,« siger Jan Jørgensen. 

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune, er enig i kritikken.

»Der er reageret for langsomt. Det irriterer mig, og jeg vil nu have undersøgt hvorfor,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.