Serier

Værste år for Rejsegarantifonden, der ser frem mod lysere tider

De største udfordringer i fondens 40-årige historie, lyder det om det forgangne år i årsrapporten.

Corona rammer verden
Krakkede rejseselskaber kostede dyrt i 2020. Foto: Jonas Fotografi/Billund Airport

Covid-19-pandemien har som bekendt sendt chokbølger gennem den danske rejsebranche.

Coronakrisen er også uden sammenligning den begivenhed, som i Rejsegarantifondens mere end 40-årige historie har påført rejseudbyderne de største udfordringer. Det viser tal fra Rejsegarantifondens årsopgørelse for 2020, der netop er udgivet.

Det seneste år har således medført enorme tab for fonden, men staten er samtidig trådt hjælpende til med en hjælpepakke og tilskud til pakkerejsebranchen. Mens Rejsegarantifonden i 2019 havde udgifter til rejsebureaukrak på 3,1 mio. kr., fik coronakrisen tallet til at ende på svimlende 93,3 mio. kr.

De i alt 10 konkurser kostede dog ikke alle sammen Rejsegarantifonden penge, og ifølge branchesitet standby.dk steg Rejsegarantifondens overskud næsten 50 pct. til 33,9 mio. kr. mod et overskud i 2019-regnskabet på 24,1 mio. kr.

Rejsegarantifonden havde sidste år indtægter for 142,7 mio., herunder ikke mindst et ekstraordinært tilskud fra staten på 125 mio. kr. til pakkerejsefondskassen. Rejsegarantifonden havde ved udgangen af sidste år en egenkapital på 184,3 mio. kr. mod 150 mio. kr. ved udgangen af 2019.

Pengene er fordelt i tre primære kasser: pakkerejsefondskassen, flyrejsefondskassen og den nye fondskasse for ekstraordinære omstændigheder.

»Jeg har altid sagt, at antallet af konkurser blandt rejsearrangører ikke er interessant, men det er navnlig interessant, hvad konkurserne koster os. Og her var 2020 et ondt år. Jeg håber så meget, at vi er igennem det værste, og jeg håber mest, at genåbnede rejsemål ikke lukkes igen. Men som det er nu, kigger vi ikke ind i rejsebureaukonkurser i et stort omfang,« siger Birgitte Fjeldhoff til standby.dk.

Sidste år bød på de to dyreste konkurser i Rejsegarantifondens historie, Travelco Nordic med ikke mindst Bravo Tours samt Skinetworks.

Bravo Tours er fortsat under samme navn, mens Skinetworks blev købt af Primo Tours-gruppen.

Rejsegarantifonden er en privat selvejende institution, oprettet ved lov, hvor de registrerede rejseudbydere i fonden betaler fondens administration. Staten er garant, hvis fonden mister sin trecifrede millionformue.

Hele Rejsegarantifondens årsrapport for 2020 kan ses via dette link.

Læs også
Top job