Erhverv

Flying Tiger Copenhagen trodser krisen med ny international offensiv: »Det er en kæmpesatsning for os«

Den danske butikskæde Flying Tiger Copenhagen har i kampen mod millionunderskud og -gæld valgt at skære til samt lukke butikker. Kæden, der for få måneder siden fik nye ejere, går nu den anden vej.

Artiklens øverste billede
I februar 2021 solgte kapitalfonden EQT Flying Tiger Copenhagen til investeringsselskabet Treville & Co., der har tre tidligere Axcel-partnere bag sig. Foto: Tycho Gregers

Den kriseramte detailkæde Flying Tiger Copenhagen puster nyt liv i en dristig international offensiv. Kæden vil i samarbejde med lokale partnere åbne 200 nye butikker i udlandet i løbet af de næste par år.

Det er et hovedelement i en ny slagplan, der også satser på øget onlinehandel og bæredygtighed.

»Det er en kæmpesatsning for os,« siger adm. direktør Martin Jermiin.

Han fortæller, at der allerede er indgået nye aftaler med to partnere om åbning af butikker i Israel og Saudi-Arabien, der er nye markeder for den danske kæde, og flere nye franchisebaserede partnerskaber ventes at være på vej.

»Ud over de første to aftaler om Israel og Saudi-Arabien har vi et par andre lignende på vej med stærke partnere. Samlet betyder det, at der over de næste to år kommer over 200 nye butikker til. Efter et 2020 med pandemien, som gjorde tingene svære, er vi ovenpå og klar til at jagte ny vækst,« siger adm. direktør Martin Jermiin.

Offensiven kommer, efter at kæden i regnskabsårene 2018 og 2019 har lidt et samlet tab på 765 mio. kr., hvilket førte til et omfattende oprydningsarbejde, der bl.a. har betydet lukning af tabsgivende butikker i forsøget på at skabe en mere effektiv og lønsom forretning.

Strategien betød bl.a., at man har større fokus på vækst i de eksisterende butikker - fremfor kun at fokusere på at åbne nye. Således blev 13 ud af 70 butikker i Danmark lukket sidste år, og Flying Tiger Copenhagen har senest også lukket kædens 13 butikker i USA, ligesom man vil afhænde 36 butikker i Tyskland.

Martin Jermiin har siden 2019 været adm. direktør for Zebra A/S, som er moderselskab for butikskæden Flying Tiger Copenhagen. Foto: Brian Karmark

Flying Tiger Copenhagen har på de fleste markeder hidtil haft fokus på selv at drive butikkerne, mens der bl.a. i Japan og Sydkorea er franchiseaftaler med lokale partnere. Målet er at rulle flere af disse aftaler ud i fremtiden frem for at stå for driften selv, som Flying Tiger ellers gør med størstedelen af kædens 856 butikker fordelt på 26 lande.

Det gør, at ekspansionen ikke kræver nær så store investeringer for det danske selskab som ved egen ekspansion. Samtidig vil det ifølge Martin Jermiin give bedre muligheder for at få fodfæste på nye markeder.

»Stærke partnere har det lokale kendskab, som vi ikke har, og de har desuden kapital til at ekspandere hurtigt på deres marked. I Europa vil vi dog helst gerne kontrollere værdikæden selv på de fleste markeder,« siger Martin Jermiin.

En ny analyse fra konsulent- og analysehuset Retail Institute Scandinavia viser, at 72 danske butikskæder i 2020 tilsammen drev 13.550 butikker i udlandet. Det er lidt færre end i 2019, mens der i årene før kun kom flere til.

»Pandemien har nok fået flere kæder til at sætte foden lidt på bremsen med butiksekspansion i en tid med behov for digital salgsomstilling i krisen. Men flere af de store danske detailselskaber vil atter skrue op i udlandet - både med egne butikker og franchise,« siger Henning Bahr, direktør i Retail Institute Scandinavia.

De største danske selskaber med udenlandske butikker er Jysk, Bestseller, Ecco, Pandora. Flying Tiger indtager pladsen som nummer fem på listen.

Flying Tiger Copenhagen, der drives gennem selskabet Zebra A/S, fik i februar ny ejer. Det danske investeringsselskab Treville, der er stiftet af tidligere partnere i kapitalfonden Axcel, har overtaget ejerskabet sammen med ledelsen.

Siden 2012 var kapitalfonden EQT ellers hovedaktionær og ejede detailselskabet sammen med dets stifter, Lennart Lajboschitz.

EQT lagde ikke skjul på, at målet længe var at komme ud af Zebra, der har haft flere år med millionunderskud, og i det seneste, offentliggjorte regnskabsår 2019 havde en bogført gæld på 1,6 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.