Erhverv

Mystik efter stigning på over 1000 pct.: Handel med dansk biotekselskabs aktie blev suspenderet

Det danske biotekselskab Orphazyme steg voldsomt på børsen i USA, og handlen med aktien blev efterfølgende suspenderet.

Vi formoder, at der er tale om spekulation i aktien, siger Anders Vadsholt, finansdirektør i Orphazyme. Foto: Orphazyme / PR

Aktiekursen for det danske biotekselskab Orphazyme steg på et tidspunkt i løbet af torsdagen med næsten 1400 pct. på børsen i USA. Det førte til, at handlen med aktien undervejs blev suspenderet.

I alt blev aktien suspenderet 20 gange i løbet af torsdagen, ifølge Dow Jones Newswires, men hver gang den blev genstartet, fortsatte volatiliteten.

Ved børslukketid var Orphazymes amerikanske notering dalet igen og endte med at blive registreret for en stigning på 301,5 pct. til 21,00 dollar.

Der er umiddelbart ingen forklaring på den voldsomme stigning. Der har i løbet af dagen ikke været sendt børsmeddelelser ud eller andre selskabsspecifikke nyheder om Orphazyme, som både er børsnoteret i Danmark og USA.

Orphazyme kender heller ikke årsagen.

»Vi er ikke kommet med nogle meddelelser, så vi formoder, at der er tale om spekulation i aktien,« siger Anders Vadsholt, finansdirektør i Orphazymes.

Aktien har været genstand for debat på diverse blogs i USA, og det kan være årsag til den pludselige interesse.

Orphazyme står i næste uge overfor en meget afgørende meddelelse, som kan definere selskabets fremtidsmuligheder. Senest den 17. juni kommer de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, nemlig med deres vurdering af lægemiddelkandidaten arimoclomol til behandling af NPC, som er en sjælden stofskiftesygdom.

Flere analytikere har tidligere vurderet, at eksistensens for Orphazyme kan være truet, hvis ikke selskabet får godkendt lægemidlet.

»Det er klart, at de er truet på eksistensen, hvis de får et klokkeklart nej, og arimoclomol aldrig kommer til at blive et produkt i NPC i USA,« sagde Thomas Bowers, analytiker hos Danske Bank, i sidste uge til MedWatch.

Orphazyme gik i sin tid på den amerikanske børs i slutningen af september 2020 til en noteringskurs på 11 dollar.

Læs også
Top job